Expoziție românească la München, a elevilor liceului Tonitza (Foto)

Expoziție românească la München, a elevilor liceului Tonitza (Foto)

Elevii Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București își expun lucrările în luna septembrie la sediul Consulatului General al României la München într-o expoziție ce poartă numele „Codice Carillonis”.

Expoziția, a cărei temă structurează ideea de intersecție între tradiție și modernitate și între culturile româno-germane, poate fi vizitată de iubitorii de artă până în data de 22 septembrie 2023.

„Lucrările expuse nu sunt doar o reflectare a tehnicii și talentului, dar și o întruchipare a experienței tinerilor artiști în München. Fiecare piesă își are propria poveste, fie că a fost inspirată de vizitele la muzee, de interacțiunile cu localnicii sau de atmosfera specific bavareză.

ADVERTISING

Tehnicile folosite variază de la auritură și pictură pe pânză la colaj și tehnica mixtă, ilustrând astfel deschiderea și diversitatea abordărilor lor.

Pentru vizitator, această expoziție nu este doar o ocazie de a aprecia arta, ci și de a participa într-o călătorie colectivă de descoperire și de a înțelege cum o nouă generație de artiști români vede și interpretează lumea înconjurătoare.

Este, în esență, o fereastră către viitorul artei românești, un viitor care se anunță a fi la fel de divers și plin de promisiuni ca și colecția de lucrări prezentată", declară Adriana Conț, autor coordonator al expoziției.

ADVERTISING

Mai mult decât atât, viziunea viitorilor artiști se distinge printr-o serie de caracteristici și teme care reflectă contextul socio-cultural și tehnologic în care au crescut. Avem de-a face cu o generație care a crescut în era digitală, ceea ce se reflectă în modul în care folosesc și combină diferite medii și tehnici.

Întrepătrunderea dintre arta tradițională și cea digitală este mai frecventă, iar frontierele între genuri artistice sunt mai fluide decât în trecut.

Tinerii artiști care și-au asumat misiunea de a pregăti o expoziție multidisciplinară în mai puțin de o săptămână sunt Alessia Jeles, Alessia Albu, Alexandra Dinu, Alexia Moise, Alexis Manolache, Ana-Maria Predețeanu, Andrada Matei, Ioana Nicolau, Ioana Voicu, Irina Constantin, Iris Calomfirescu, Jade Pătru, Luca Nedelcu, Matei Chiru, Miruna Mihai, Ruxandra Papadopol, Sophie Chițac, Thea Badea, Theodora Mihai, Tudor Floroi, Vlad Turdean și Mara Sporiș.

ADVERTISING

Expoziția nu este doar vizual captivantă, dar și cultural istoric semnificativă. Aceasta servește ca o punte între experiențele lor individuale și colective și oferă publicului o oportunitate rară de a vedea cum trecutul și prezentul pot fi țesute împreună, într-o narațiune coerentă și dinamică.

Experiența multidisciplinară din München, care a stat la baza inspirației pentru expoziție, le-a oferit tinerilor artiști o perspectivă largă asupra artei, istoriei și culturii bavareze.

Vizitele la Alte Pinakothek, Deutsche Museum, Muzeul Bavariei și Muzeul Orașului München, precum și la Frauenkirche și biserica Sf. Petru, au constituit un fundament solid pentru explorarea și reinterpretarea lor artistică.

Pe lângă familiarizarea cu capodoperele marilor maeștrii, a edificiilor artistice și istorice, timpul dedicat documentării prin schițe și fotografii le-a permis să angajeze un dialog mai profund cu mediul înconjurător.

Prin incursiunea în această metropolă diversă și vibrantă, copiii nu doar că și-au extins orizonturile artistice, dar au dobândit și un set de cunoștințe și competențe care le vor fi de folos în dezvoltarea lor ulterioară.

Vernisajul expoziției „Codice Carillonis" a avut loc în data de 7 septembrie și s-a bucurat de prezența Joanei Grevers, istoric de artă și medic, un nume important pe scena artei românești contemporane.

Expoziția face parte din proiectul educațional Iter Artland. Lansat în anul 2020, acesta își propune organizarea de tabere de creație dedicate tinerilor artiști în formare și are în vedere promovarea patrimoniului cultural european, prin intermediul itinerariilor documentare.

Prima ediție internațională a proiectului a avut loc în 2022, la Nürnberg, cu sprijinul Centrului Cultural Româno-German „Dumitru Prunariu".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇