După ce a făcut un dezacord de 8 martie, Cîmpeanu îi critică pe cei care au semnalat: Ne referim la o urare, nu la un text de lege

După ce a făcut un dezacord de 8 martie, Cîmpeanu îi critică pe cei care au semnalat: Ne referim la o urare, nu la un text de lege
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat un mesaj de 8 martie care conținea un dezacord între subiect și predicat, greșeală ce nu a fost trecută cu vederea de publicațiile de profil.

„Sărbătoarea de azi trebuie, mai mult decât în alți ani, să ne fie un extraordinar prilej de a felicita doamnele din viața noastră, fie că sunt mame, soții, surori, învățătoare, profesoare, colege ori prietene! De ce?

Pentru că sprijinul lor empatic și suportul pe care ni-l oferă constant este de neprețuit într-o perioadă atât de dificilă și provocatoare! Dragi Doamne și Domnișoare, vă mulțumim!”, a scris de 8 martie Sorin Câmpeanu pe Facebook.

Sărbătoarea de azi trebuie, mai mult decât în alți ani, să ne fie un extraordinar prilej de a felicita doamnele din...

Posted by Sorin Mihai Cimpeanu on Monday, March 8, 2021

În fraza ministrului, ”sprijinul… și suportul” reprezintă un subiect multiplu, iar acordul cu predicatul trebuie făcut la persoana a doua plural ”sunt”, nicidecum ”este”.

ADVERTISING

”Este tolerat acordul prin atracție”

După ce au sancționat public greșeala, cei de la EduPedu.ro au primit și un răspuns de la ministru, care susține că această greșeală frecvent întâlnită, numită de profesori „acord prin atracție”, este, de fapt, acceptată.

În plus, ministrul dă de înțeles că a greșit ceva, dar nu știe exact ce. Ba chiar ar fi dispus să așeze și o virgulă între subiectul și predicatul în cauză.

“Este un caz de subiect multiplu, dar termenii din el sunt la singular, adică este tolerat acordul prin atracție! “Sprijinul” și “suportul” sunt sinonime. S-a dorit a fi accentuat “suportul”! Adică, “suportul” este reluarea ideii de sprijin!

ADVERTISING

Poate ar fi de dorit să nu denigrăm și descalificăm o intenție atât de clară, în numele dorinței unora de a căuta nod în papură!

Poate fi vorba cel mult despre absența unei virgule, nu despre un dezacord. Mărturisesc ca îmi e neclară intenția interpretativă a domniei sale (n. red. a autorului articolului). Ne referim la o urare, nu la un text de lege.

Prin urmare, forma vizează a transmite o emoție, nu o informație, nicidecum o normă. Sper doar că emoția mesajului a fost corect receptată”, le răspunde Sorin Cîmpeanu jurnaliștilor.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇