Este un lucru știut, să cunoști o limbă străină (sau mai multe) este foarte bine. Există beneficii intelectuale evidente, cum ar fi:
- cunoașterea unor alte culturi;
- dezvoltarea competențelor comunicaționale;
- sporirea creativității;
- obținerea unor rezultate academice mai bune;
- o memorie mai bună;
- un coeficient de inteligență mai mare;
- abilități de înțelegere sporite;
- capacitate de concentrare mai mare;
- înțelegere mai ușoară a punctelor de vedere diferite;
- efecte benefice asupra creierului.
Poți învăța orice limbă dorești: engleza, franceza, italiana, spaniola, germana, japoneza.
Înveți o limbă străină pentru că îți place, pentru că vrei să călătorești, sau pentru că vrei să muncești într-o țară străină.
Germana a început să fie studiată de foarte multe persoane în ultimii ani, tocmai pentru că, în cele mai multe cazuri, oamenii sunt interesați de un loc de muncă în Germania.
Îți spunem, în ceea ce urmează, de ce ar trebui să înveți limba germană.
Argumente pentru a învăța germana
Germana este cea mai răspândită limbă la nivelul Uniunii Europene (UE). Este limba maternă a aproximativ 100 de milioane de oameni. Te poți descurca foarte bine cu germana în Germania, Austria, Liechtenstein (limba oficială) sau în Elveția, Belgia, Luxemburg (una dintre limbile oficiale). În multe țări, limba germană este recunoscută oficial: Slovacia, Vatican, Cehia, Ungaria, România.
Nu este de mirare, așadar, că mulți europeni au învățat, sau intenționează să învețe germana. La prima vedere, germana poate părea o limbă dificilă. În realitate, gramatica limbii germane este destul de logică, astfel încât, odată ce începi să o înveți, constați că nu este deloc grea. Se întâmplă cumva invers decât în cazul englezei (pe măsură ce înveți, realizezi cât de complexă este limba lui Shakespeare). Trebuie să știi că atât germana cât și engleza au rădăcini germanice, astfel încât multe cuvinte sunt asemănătoare.
Cel mai greu lucru în cazul germanei, ca și în cazul englezei de altfel, este acela că în fiecare regiune în care se vorbește germana există anumite particularități: accent diferit, regionalisme. Acest lucru poate complica într-o oarecare măsură înțelegerea acestei limbi.
Iată câteva dintre argumentele pentru care ar trebui să înveți și tu limba germană:
- limba germană te poate ajuta dacă vrei să călătorești în Germania.
- limba germană este foarte utilizată în zona afacerilor. Este foarte posibil ca în anii următori, centrul economic al UE să se mute în Germania. Asta înseamnă că multe afaceri se vor derula în spațiul german și mulți investitori vor veni de acolo.
- în mod cert, limba germană te poate ajuta să găsești un loc de muncă la o companie germană să spunem, oriunde pe teritoriul european.
- ar trebui să începi studiul limbii germane și dacă vrei să pleci la muncă într-o țară în care se vorbește germana și ai nevoie de un certificat lingvistic (certificate de limbă germană pentru asistenții medicali de exemplu).
- dacă ești cercetător și vrei să lucrezi în cadrul unor proiecte internaționale, din nou germana te poate ajuta, pentru că această limbă este a doua cea mai utilizată limbă în lumea științei. Există numeroase burse pe care le poți accesa, dar pentru asta trebuie să fii vorbitor de germană.
- vrei să călătorești prin Europa, inclusiv în țările vorbitoare de germană. Desigur, ai putea vorbi în engleză, sau franceză, dar dacă poți vorbi germana la ea acasă de ce să n-o faci? De ce să nu profiți de ocazie și să vorbești cu austriecii, germanii, elvețienii în limba lor? Așa poți afla mai multe despre cultură, despre obiceiurile lor, se vor simți flatați fiindcă un străin le vorbește limba și vor fi mai prietenoși.
- nici lumea Internetului nu mai este o zonă în care te poți descurca fără să știi germană. Există numeroase site-uri importante redactate numai în limba germană. Dacă ești interesat de un anumit job, la o companie germană de exemplu, vrei cu siguranță să intri pe pagina lor de web pentru a afla mai multe informații.
- un alt motiv de a învăța germana ar putea fi acela de a-l citi pe Goethe în original. Sau, de ce nu, pe Franz Kafka.