Cum s-au redeschis creșele și grădinițele - Educatoare: Încep să plâng când îi văd așa puțini

Cum s-au redeschis creșele și grădinițele - Educatoare: Încep să plâng când îi văd așa puțini
Credit foto: pixabay.com
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O parte din grădinițele și creșele private din Capitală s-au redeschis de câteva zile cu un număr mic de copii,  pentru respectarea regulilor sanitare impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

Copiii au locuri individualizate, plasate la distanță de 2 metri de ceilalți, au jucării numai ale lor, care sunt spălate zilnic. Noile reguli nu le permit instituțiilor de învățământ preșcolar să primească mulți copii.

„Acum avem foarte puțini copilași, vreo 15 copilași, înainte aveam în jur de 60. Este o situație dificilă, dar încercăm să ne adaptăm. Avem spații generoase,  și fiind foarte puțini,  reușim să-i ținem la distanță destul de mare. Fiind doar 4 la grupă e destul de ușor să-i ținem la distanță”, a spus educatoarea Cami de la creșa Let’s Play.

O parte din activitate se petrece în interior, dar când e frumos afară, educatoarele îi duc pe cei mici în parc.

ADVERTISING

„Copilașii au venit cu drag, dar nu s-au reîntâlnit cu toții, avem doar câțiva la grupă. Chiar mă uit pe cameră și încep să plâng când îi văd așa puțini. A trebuit să reziliem contracte cu părinții. Avem parcul aproape și mergem să ne desfășurăm activitatea și în parc, dar este destul de dificil”, mai spune educatoarea.

O altă creșă, Busy Bees Academy, a primit doar jumătate dintre copii, iar înscrieri noi nu se mai fac deocamdată.

„Cum intră, îi descălțăm, apoi mergem să îi spălăm pe mânuțe, fiecare copil are setul lui de ustensile, fiecare copil se așază pe locul lui”, arată Mihaela Ilaș, managerul de la  Busy Bees Academy. 

O grupă are maximum  4-5 copii, astfel încât educatoarele să îi poată ține la distanță pe cei mici.

„În interior, joculețele sunt organizate astfel încât să se păstreze distanța, e greu să ții distanța de 2 metri, dar nu vin în contact, nu încurajăm îmbrățișările. Nu e ușor, dar e gestionabil la un număr mic de copii”, mai spune  Mihaela Ilaș. Aceasta nu știe ce se va întâmpla de la toamnă și nu-și face deocamdată niciun plan, pentru că un plan făcut pe două luni este un plan pe termen lung în noile condiții.

ADVERTISING

„În momentul acesta nu facem înscrieri noi, am pus cererile în stand-by, acum nu pot să primesc mai mult pentru că înseamnă să mă aglomerez și atunci e mai greu. Cu personalul pe care îl am trebuie să jonglez să asigur numărul de copii la un adult”, mai spune Mihaela Ilaș.

În cazul grădinițelor, situația se schimbă pentru că cei mici înțeleg mai bine regulile sanitare.

„În momentul ăsta nu este foarte greu să-i ținem departe, pentru că o grupă a fost redusă la 6 copii, în mod normal, avea 14-15 copii. În timpul activităților din clasă, de pictat, de desenat e ușor pentru că fiecare stă pe scăunel la masa lui.

Cei pe care îi avem acum sunt mai mari – 4 spre 6 ani - și au înțeles că trebuie să respecte regulile, nu au interacționat fizic, când se joacă liber, atunci e mai greu”, arată Ana Maria Secui, manager la Grădinița Family Kids.

Copiii merg pe rând la masă, maximum câte 6. Educatoarele așteaptă mai mulți copii de la 1 iulie.

ADVERTISING

„În interior e ușor de respectat. În spațiul de afară, avem o curte interioară destul de mare, lucrurile nu mai pot fi controlate atât de mult. Ei se joacă. Educatoarele fac tot felul de jocuri, cu trasee. Dar este greu, acolo nu-i poți ține la 2 metri distanță, este absurd.

La un program destul de lung nu ai cum să-i ții non stop să facă ceva și să poți să-i menții la distanță. Au și momente când se joacă liber și atunci este greu”, mai spune Ana Maria Secui.

Grădinițele de stat încă nu s-au redeschis. Inspectoratul Școlar arată că până acum s-au înscris 1.500 de copii pentru cursurile de peste vară. Deschiderea grădinițelor de stat va avea loc la 1 iulie.  

La Cluj-Napoca, părinții primesc ajutor de bonă, dacă nu găsesc loc la creșă

Dacă în București s-au redeschis doar o parte dintre creșe, la Cluj s-au deschis toate aceste instituții, dar locurile disponibile sunt la jumătate comparativ cu numărul de dinainte de pandemie.

„Era o presiune foarte mare din partea părinților și, de aceea, noi am luat măsuri din timp,  n-am așteptat să apară ordinul și apoi să începem să luăm măsurile. Noi din timp am cerut analize pe proba apei, probele pentru alimente, dezinfecția în toate spațiile”, explică primarul Emil Boc.

În prezent, cu toate că efectivul de copii care pot fi primiți la creșă este la jumătate fața de începutul pandemiei, numărul copiilor aduși de părinți este sub capacitatea creșelor.

„Noi avem oficial în creșele de stat ale primăriei 1. 322 de locuri. Acum, cu toate regulile sanitare și păstrarea  distanței,  avem disponibile 731 de locuri.

Până în acest moment,  s-au prezentat 581 de copii. Mai avem locuri disponibile.

Pe lângă asta, noi acordăm sprijinim financiar la plata bonelor, dacă nu mai sunt locuri la creșă, atunci poți să apelezi la bonă  și primești maximum  710 de lei sprijin, în funcție de venit”, a mai spus primarul Emil Boc.

Acesta spune că deficitul numărului de locuri la creșă este mare în Cluj-Napoca, dar din toamnă  vor mai fi 90 de locuri și încă 90 în februarie anul viitor.

Măsurile care trebuie respectate la redeschiderea creșelor și grădinițelor

Măsurile pentru redeschiderea creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 arată că,  în cazul în care au temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius  sau/și prezența de simptome respiratorii si/sau alte semne/simptome de boli infecto-contagioase acute, copiii nu sunt primiți la program.

  • Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei sa fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice.
  • Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață  de minim 4,5 mp/copil.
  • Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor) la cel puțin 2m distanță între ele.
  • Grădinițele, creșele, after-school-urile vor amenaja încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite, va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii și vor fi repartizate spațiile în care aceștia își vor desfășura activitatea zilnică în mod constant.

Ministerul Educației a publicat un ghid de organizare a grădinițelor și creșlor din sistemul de stat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇