Cum alegem jucăriile pentru copii - ghid pentru părinți

Cum alegem jucăriile pentru copii - ghid pentru părinți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Știți care este cea mai mare teamă a unui părinte atunci când cumpără jucării? Că acestea vor ajunge să zacă uitate și nu vor beneficia de atenția copiilor mai mult de o oră.  Pentru că știm că este perioada în care părinții caută cele mai potrivite jucării pentru copiii lor, am pregătit o listă de recomandări care să îi ajute să facă cele mai bune alegeri.

Mașinuțe, lego, puzzle, roboți, tobe, costume de supereroi, căsuțe pentru păpuși, jocuri de construcție, cărți, cuburi colorate, forme din spumă, seturi de ceai și câte și mai câte dorințe au plecat deja spre Laponia. Moș Crăciun așteaptă cu nerăbdare să le citească pe toate, iar părinții, cu scrisoarea memorată, iau cu asalt site-urile și magazinele cu jucării.

Și constată, ca în fiecare an, că pe piață există multe, multe tipuri de jocuri și jucării, astfel încât alegerea jucăriei potrivite poate deveni o misiune dificilă. Adică o jucărie care să îi placă copilului, să se joace cu ea, dar să fie și rezistentă și calitativă, să se potrivească neapărat vârstei, dar mai ales preferințelor, pasiunilor și etapei lui de dezvoltare.

Anca Leibovici, director de vânzări EduClass, spune că în fața raftului cu jucării cei mulți părinți, atunci când caută să aleagă jucăriile potrivite, se ghidează după vârsta copilului, fiind, însă, tentați să aleagă jucăriile pentru o vârstă mai mare.

ADVERTISING

Jucăriile sunt marcate, bineînțeles, pe categorie de vârstă, în primul rând pentru siguranța copilului. De exemplu, jucăriile care nu sunt destinate unui grup specific de vârstă, cum ar fi 0-3 ani, pot conține piese mici, dure, pot prezenta riscuri pentru siguranță. Dar dincolo de siguranță jucăriile trebuie să fie potrivite pentru vârsta copilului, dar mai ales pentru abilitățile, pasiunile, dorințele și nivelul de dezvoltare a copilului. Dacă pentru un copil de 1 an nu este indicat să alegem  o jucărie destinată categoriei 5+, un copil de 7 ani se poate juca oricând cu jucărie marcată 3+, dacă această i se potrivește și îi aduce bucurie, spune Anca Leibovici, director vânzări EduClass.

Cum alegem jucăriile potrivite?

Dacă vorbim de bebeluși, cel mai important aspect atunci când alegem jucăriile este siguranța. De aceea, părinții sunt sfătuiți să opteze pentru jucării hipoalergenice, din materiale naturale, rezistente, fără șnururi, baterii, ori piese mici care pot fi înghițite.

Când mai cresc, cuburile de construit, mașinile, păpușile ori jucăriile interactive pot fi o soluție, în timp ce părinții cu copii de 3-4 ani pot alege, fără probleme, puzzle-uri ori jocuri de rol.

ADVERTISING

Iar când vorbim de preșcolari sau școlarii mici, cei mai mulți părinți se orientează spre jucării educative care să le dezvolte anumite abilități și care să le consolideze noțiunile învățate la școală sau grădiniță.

Pe lângă ghidajele orientative de vârstă, este foarte important să nu pierdem din vedere faptul că jucăria este destinată copilului, trebuie să îi aducă bucurie și să știe cum să se joace cu ea. Dacă pentru un copil de 5 ani, alegem o jucărie 7+, este foarte probabil ca acel copil să nu poată folosi jocul, așa cum este destinat, să îi creăm supărări sau chiar frustrări că nu înțelege efectiv instrucțiunile, cum trebuie să se joace, completează Anca Leibovici.

Dar, odată bifat criteriul „siguranță”, cel mai important aspect de care părinții trebuie să țină cont atunci când aleg o jucărie pentru copii, nu este neapărat vârsta, ci pasiunile, abilitățile și calificarea copilului.

Când vine vorba de jucării educative, e clar că nu le cumpărăm pentru o zi sau două, ci pot fi redescoperite în fiecare zi. Avem jocuri marcate 5+ care pot fi jucate la 5 ani, într-un fel și la 10 ani în cu totul alt fel, adaugă Anca Leibovici

ADVERTISING

Un astfel de exemplu este jocul Why Connect, povestește Anca Leibovici. Este un joc de asocieri, fiecare jucător trebuie să găsească mai multe legături între imagini: au un atribut în comun, aparțin aceleași clase de obiecte sau există o legătură cauză-efect. Este un fel de scrabble cu imagini. Aceleași piese pot fi folosite ulterior pentru alte jocuri: să spunem cu ce literă începe imaginea, să facem o propoziție pornind de la cuvântul respectiv sau chiar să inventăm o poveste pornind de la câteva cartonașe cu imagini extrase la întâmplare din săculeț.

Pentru copiii mai mari, părinții se pot alege boardgames-uri, cum ar fi Crozzit, care este un joc de strategie recomandat pentru copii cu vârsta peste 8 ani, dar care poate fi jucat și de adulți.

Garantăm că se va încinge competiția cu un astfel de joc, toată lumea din familie va dori să își încerce logica și strategia. Îl recomandăm după masa de Crăciun în familie.

Iar când vorbim de seturile de experimente, bineînțeles, criteriul siguranță este foarte important. Astfel, marcajele de pe seturile cu experimente sunt foarte importante: 5 ani+ nu înseamnă 4 ani și 3 luni, 8 ani + nu înseamnă 6 ani și un pic.

Cu cât copilul este mai mic, cu atât va avea nevoie de mai mult ajutor din partea părinților și nu va putea urma singur pașii experimentului.

Unele concepte de fizică și chimie sunt mai ușor de urmărit și de înțeles atunci când copiii au mai crescut un pic și pot înțelege care este procesul și se pot bucura cu adevărat de experimente. 

Nu trebuie să ne grăbim în a cumpăra copiilor jucării pentru vârste mai mari

Mulți părinți se gândesc că vor stimula copilul oferindu-i jocuri pentru vârste mai mari. Uneori, funcționează acest lucru, dar mult mai des poate apărea situația ca jocul să fie prea greu pentru copil, să nu înțeleagă regulile și să apară frustrarea. Într-o astfel de situație, cel mai bine este să nu insistăm și să încercăm din nou același joc peste un timp, când copilul va fi pregătit să înțeleagă jocul și să îl joace cu plăcere.

Părinții nu trebuie să considere o problemă dacă un copil dorește să se joace cu un joc care este marcat ca fiind pentru vârstă mai mică. Multe jocuri au marcaje de genul: 3 ani+, 5 ani+, 8 ani+. Asta nu înseamnă că un copil de vârstă mai mare nu se poate juca cu el. Un astfel de marcaj ne arată vârsta începând cu care copiii se pot juca în siguranță cu acel joc. De cele mai multe ori, un copil mai mare va înțelege mult mai ușor jocul sau va avea abilitățile și deprinderile necesare pentru a juca un joc marcat ca fiind pentru 3 ani+, precizează Anca Leibovici.

De exemplu, Bormașina Magică este un joc de îndemânare, atenție și creativitate, care poate fi folosit de la 3 ani. Un copil de 3 ani va înșuruba și va desface șuruburile, dar abia după vârsta de 4 ani va putea urmări și reproduce șabloanele cu modele, iar la 5 -6 ani deja va putea să facă propriile sale modele.

Seturile de matematica Numberblocks sunt marcate 3 ani+, dar abia pe la 4-5 ani copiii încep să înțeleagă legătura dintre cifră și mulțimea de elemente, iar grupa mare încep să facă adunări și scăderi.

Tot același joc poate fi folosit la clasa pregătitoare pentru a explica conceptele matematice, cum ar fi compunerea/descompunerea numerelor, numere pare și impare, iar mai târziu chiar și înmulțirea. Este genul de joc care poate fi folosit timp îndelungat, până în clasele primare.

Roboțelul Botley poate fi folosit pentru programare fără ecrane. Vârsta de la care este recomandat este 5 ani+, dar atunci copiii abia înțeleg cum pot să programeze roboțelul pentru a face succesiunea de pași dorită. La 7 ani, un copil va reuși să programeze mult mai ușor roboțelul, pentru a urma o serie mult mai mare de pași.

Astfel, cu toate că oferta de jocuri și jucării destinate copiilor este extrem de variată, poate mai variată ca oricând, părinții pot găsi extrem de provocator alegerea jucăriei potrivite copilului lor din multitudinea de produse disponibile, mai ales în cazul în care nu se documentează un pic înainte Și, cel mai important criteriu de care părinții trebuie să țină cont, atunci când aleg o jucărie, pe lângă siguranță, este orientarea în funcție de pasiunile, abilitățile și aptitudinile copilului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇