Cum contribuie jucăriile educative la dezvoltarea copiilor

Cum contribuie jucăriile educative la dezvoltarea copiilor

Cu ajutorul jucăriilor, cei mici au la dispoziție o metodă atractivă pentru a se dezvolta în cei mai importanți ani ai copilăriei. Ei vor putea să beneficieze într-un mod plăcut de o dezvoltare cognitivă bogată, dar și de activități interesante care le ajută dezvoltarea motrică. 

Jucăriile educative sunt special concepute de către echipe multidisciplinare de specialiști, dar asta nu înseamnă neapărat că îi vor învăța pe cei mici anumite lucruri specifice precum scrisul sau cititul. De fapt, jucăriile educaționale contribuie la stimularea creierului într-un mod pozitiv care să ajute la învățarea anumitor concepte și descoperirea lumii din jur. 

ADVERTISING

Iată care sunt principalele beneficii ale jucăriilor educative:

  1. Dezvoltă abilitățile creative, dar și cele STEAM

Creierul copiilor este ca un burete care absoarbe toată informația pe care o întâlnește. Jucăriile educative oferă posibilitatea de a explora arta, dar și știința, tehnologia sau matematica. Poți găsi aici diverse tablouri de pictură pe diamante care se încadrează în categoria jucăriilor creative, dar și nenumărate jucării tehnice, precum jocurile de construcție.

  1. Prezintă concepte importante precum echilibrul sau legătura dintre cauză și efect

Atunci când juniorul construiește un castel din cuburi de lemn, iar acesta se prăbușește, experiența depășește nivelul distracției și intră în zona educativă. Cel mic tocmai a realizat singur o lecție de fizică în care a pus în practică conceptul de echilibru. În plus, el începe să facă legătura dintre cauză și efect, în timp ce își dezvoltă coordonarea ochi mână și răbdarea. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  1. Ajută la dezvoltarea abilităților motorii

Acestea includ tot sistemul muscular, nervos și osos. Cu ajutorul unor jucării educative bine create, cei mici vor lucra pe rând și într-un mod adecvat mușchii mici de la mâini, dar și pe cei mari de la picioare sau spate. Jucăriile pot fi special destinate unei anumite grupe de mușchi, astfel că poți opta pentru jocuri cu mărgele, care dezvoltă mușchii de la degete și mâini, sau pentru jucării de exterior, cum sunt tricicletele sau trambulinele care ajută la dezvoltarea mușchilor mari. 

  1. Dezvoltă abilitățile de rezolvare a problemelor

După ce deprind experiență în gândirea critică, juniorii sunt capabili să se concentreze pe o anumită problemă și să găsească rapid o soluție adecvată cu vârsta lor. Jucăriile educative au un rol deosebit în prezentarea gândirii logice și a defalcării anumitor procese de luare a deciziilor în etape punctuale. 

ADVERTISING
  1. Susțin relațiile și comunicarea

Anumite jucării educative sunt special concepute pentru a fi utilizate împreună cu un grup de prieteni. Acestea încurajează interacțiunea, comunicarea, lucrul în echipă și împărtășirea. Cei mici vor avea posibilitatea să exerseze arta conversației, dar și să dezvolte relații cu alți copii de vârste apropiate. 

  1. Dezvoltă coordonarea ochi-mână

Printre cele mai importante abilități pe care copiii trebuie să le dezvolte în primii ani din viață se numără și coordonarea ochi-mână. Această funcție este condusă de creier care procesează ce văd ochii, iar apoi transmite comanda mâinilor, astfel încât acestea pot acționa într-un mod potrivit. Printre cele mai îndrăgite jucării educative care contribuie la coordonarea ochi-mână se numără puzzle-urile, jocurile de construcții, mingile și chiar instrumentele de scris. 

Jucăriile educative sunt, în esență, amuzante, astfel că juniorii adoră să le folosească. Pe lângă petrecerea timpului într-un mod atractiv, jucăriile educative stimulează mintea și curiozitatea naturală a copiilor, ajutându-i să creeze scenarii complexe și să privească lumea într-un mod obiectiv. Ei vor putea să exerseze gândirea creativă și să repete în avans abilități de viață.  Odată ajunși în lumea reală, a adulților, ei vor avea deja o anumită experiență în rezolvarea problemelor cu care se vor întâlni și vor putea depăși cu succes orice provocare, indiferent dacă este de natură fizică sau cognitivă.