Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat,că astăzi au fost repartizate către inspectoratele şcolare 18,5 milioane de teste de salivă pentru elevi şi personalul din şcoli, teste care și-au dovedit eficiența.
El a arătat că, în ultimele zile, din 3.000 de teste de salivă raportate, 2.000 au fost confirmate cu test PCR şi doar 1.000 au fost infirmate, ceea ce arată că eficienţa acestor teste este în jur de 66%.
În privinţa licitaţiilor pentru testele din şcoli, ministrul a spus că lucrurile s-au deblocat.
”Deci, în acest fel, este asigurat procesul de testare a elevilor şi a cadrelor din învăţământ, pentru mai multe luni de acum încolo, pentru o perioadă care sperăm să coincidă cu finalizarea acestei crize sanitare. Există teste, important este să le folosim responsabil”, a spus Cîmpeanu.
Potrivit ministrului, ”precizia acestor teste pe salivă este de 66%, iar asta arată că nivelul înţelegerii importanţei testării a crescut şi corectitudinea raportărilor de asemenea a crescut”.
Zeci de mii de copii infectați și mii de cadre didactice
Despre numărul de elevi şi profesori infectaţi, ministrul a arătat că, potrivit ultimelor raportări, erau 27.000 de elevi infectaţi şi peste 7.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ. În procente, sub 1% din perspectiva copiilor şi un procent de aproape 3% în cazul personalului din învăţământ, a punctat ministrul.
Întrebat ce mesaj are pentru părinţii ai căror copii s-au infectat la şcoală, Sorin Cîmpeanu a spus că elevii care se îmbolnăvesc, din păcate, trebuie să stea în izolare, iar ceilalţi merg la şcoală.
”Sistemul de învăţământ din România, copiii din România au plătit mult prea mult, mult prea greu şi dificil de recuperat aceste perioade de suspendare a activităţii şcolilor”, a spus ministrul, dând exemplul Franţei, care nu a închis şcolile nici la 400.000 de cazuri pe zi, deși peste 20 de mii de școli din Franța au trecut în regim online.
Află mai multe despre realitatea din Franța și de ce nu stă în picioare comparația cu România.
Despre judeţele unde se va decide suspendarea activităţii în toate şcolile, ministrul a reamintit că ”ziua de joi este ziua de referinţă, din perspectiva numărului de paturi ocupate”, care determină trecerea în online.
”Aşteptăm şi noi ziua de joi, de mâine, pentru a vedea dacă un judeţ din România a atins pragul de 75%. Dacă se va întâmpla acest lucru, atunci şcolile şi grădiniţele din acel judeţ vor intra în sistem online, din păcate, până când rata de ocupare a paturilor va ajunge la 70%, nu la 75%. Aşteptăm ziua de mâine să vedem dacă este vreun judeţ în această situaţie”, a mai spus ministrul Educaţiei.
Peste 35.000 de cazuri de Covid și 120 de morți s-au înregistrat de ieri până azi. Mai mult de 10.000 de oameni sunt internați.
Deși boala COVID-19 pare mai ușoară, în cazul copiilor principala problemă ține de sechelele cu care pot rămâne după vindecare, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu, dând ca exemplu înmulțirea cazurilor de diabet la copiii care au fost infectați cu SARS-CoV-2.
Evoluția cazurilor de Covid la minori (0-19 ani) arată astfel: