Cele mai noi modificări dorite de Cîmpeanu la Legile Educației: Transport decontat „forfetar”, ludoteci în loc de grădinițe, studenții să învețe muncind

Cele mai noi modificări dorite de Cîmpeanu la Legile Educației: Transport decontat „forfetar”, ludoteci în loc de grădinițe, studenții să învețe muncind

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la sumele forfetare alocate liceenilor care învață în altă localitate.

Amintim că miercuri Cîmpeanu a prezentat măsura în ședința de guvern, fără să o fi pus înainte în transparență instituțională, astfel încât documentul să poată fi consultat. Motivul grabei, au spus mai multe organizații de elevi și părinți, ar fi fost distragerea atenției de la eliminarea burselor de ajutor social în cuantum de 200 de lei pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate.

Astfel, după ce a fost criticat că nu face decât să sporească abandonul școlar, Cîmpeanu i-a acuzat pe contestatari de atacuri politice și a venit cu această măsură, susținând că „decontarea transportului se va face dublu față de condițiile de până acum”.

ADVERTISING

Ordonanța a fost criticată de asemenea, pentru că, din spusele ministrului, se putea înțelege că decontarea ar fi fost doar parțială și ar fi fost eliminată gratuitatea, și documentul nu putea fi consultat pentru verificări, pentru că nu urmase parcursul obligatoriu. Astfel, Cîmpeanu l-a depus astăzi în transparență instituțională și iată care sunt principalele prevederi:

  • Asigurarea transportului elevilor de la domiciliu la şcoală 

Cîmpeanu arată că toți elevii şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu vor primi o alocaţie forfetară de transport (fără a fi nevoie de niciun document justificativ), în plus faţă de bursa socială pe care o primesc toţi elevii care se încadrează în criteriile sociale sau medicale (elevi proveniţi din familii cu venituri reduse, elevi cu dizabilităţi, cu boli cronice sau orfani).

ADVERTISING

Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, care se calculează astfel:

  • 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km
  • pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.  

Dacă tarifele practicate sunt mai mari decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 50%, dar în acest caz elevii vor trebui să prezinte documente emise de operatorii de transport, potrivit News.ro.

Pentru elevii cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 4 călătorii dus-întors pe lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.  

ADVERTISING

Elevii pot solicita acordarea sumei în avans. Pentru situaţiile în care se depăşeşte suma forfetară, decontarea se face în luna următoare. 

  • Ludotecă în loc de creșă și grădiniță

Ca soluție pentru lipsa de creșe și grădinițe a fost gândită înființarea de ludoteci.

”În localităţile dezavantajate socio-economic sau izolate, precum şi în localităţile unde nu există suficiente locuri în creşe sau grădiniţe, autorităţile publice locale, organizaţiile nonguvernamentale, instituţiile de cult şi operatorii economici pot înfiinţa şi finanţa servicii complementare de educaţie timpurie de tip ludotecă, centru de joacă sau centru multifuncţional”, arată Cîmpeanu.  

  • Învăţământ universitar dual - Studenții învață muncind

Un alt aspect reglementat este cel care privește extinderea învățământului dual la nivel universitar. Astfel, universitatea împarte responsabilitatea pregătirii studenților cu mediul de afaceri.

„Instituţia de învăţământ superior organizează şi desfăşoară activităţi de învăţare, predare şi evaluare, iar operatorii economici organizează activităţi de învăţare prin muncă şi participă la evaluare".

Cîmpeanu spune că operatorii economici vor acorda burse, cel puţin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învăţământul universitar. În schimb, vor beneficia de facilităţi la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, după cum urmează:

  • valoarea cumulată a burselor plătite de către operatorii economici studenţilor înmatriculaţi la forma de învăţământ superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora; 
  • valoarea cumulată a investiţiilor dedicate activităţilor de învăţare prin muncă se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici; 
  • personalul desemnat de către operatorul economic pentru îndrumarea directă a învăţării prin muncă beneficiază de scutire a plăţii impozitului pe venitul din salarii. 

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇