Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru cărțile și manualele în format audio și electronic ar putea scădea la 5%, de la 19% cât este în prezent, potrivit unui proiect de lege depus la finalul lunii mai la Senat, care ar avea numeroase efecte pozitive. Astfel, TVA ar ajunge la nivelul cotei aplicate în prezent pentru cărțile și manualele în format fizic.
Inițiatorii legii speră ca această inițiativă să-i încurajeze pe tineri să citească mai mult, noile generații fiind cele care folosesc extensiv dispozitive precum telefoane, tablete, ebook-uri sau e-readere pentru diverse sarcini, inclusiv pentru lectură.
De asemenea, măsura ar trebui să fie și un ajutor pentru cei care locuiesc în mediul rural, „unde nu există librării sau biblioteci cu fond nou de carte și unde costurile de curierat sunt prohibitive în raport cu valoarea unei cărți comandate online, să aibă acces la produse culturale în format digital pentru educație continuă, divertisment și îmbunătățire profesională”, după cum se mai arată în expunerea de motive.
Ce prevede proiectul de lege
Concret, proiectul legislativ propune modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal cu modificările şi completările ulterioare, în sensul scăderii cotei de TVA pentru cărţile în format audio (audiobook-uri) și electronic (e-book-uri) de la 19% la 9%, începând cu 1 ianuarie 2022.
Mai exact, se propune modificarea articolului 291, alineatul (3), litera a), astfel:
“a) manuale şcolare şi cărţi în format tipizat, audio, multimedia sau electronic, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii”.
În prezent, cota redusă de TVA de 5% se aplică doar la manuale şcolare şi cărţi în format tipărit.
Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, trebuie adoptată de Parlament, promulgată de președinte şi apoi publicată în Monitorul Oficial.
Ce efecte ar avea această măsură
Cota redusă de 5% se va traduce, fără îndoială, într-un preț mai mic pentru produsul final, explică Vlad Năstase, consultant în restructurarea business-urilor pentru optimizarea performanței acestora, iar portofoliul său include și companii din industria editării de carte. În plus, va susține și tendința de creștere a consumului de carte audio prin încurajarea achiziției de carte licențiată, cu toate taxele achitate.
„Cu alte cuvinte, se egalizează oferta de carte publicată în orice format și e firesc ca și cel electronic să fie inclus în această categorie de taxare redusă, în contextul în care cărțile electronice au devenit din ce în ce mai populare și în România. Mai mult, această măsură încurajează nu doar consumul, ci și producția de carte audio autohtonă, o piață în dezvoltare și cu mare potențial în următoarea perioadă”, precizează Vlad Năstase pentru SpotMedia.ro.
Pe de altă parte, manualele școlare sunt esențiale pentru sistemul de educație și e firesc să aibă preț accesibil pentru toate categoriile sociale, mai ales pentru mediul rural, iar reducerea TVA reduce prețul final și în acest caz, explică Vlad Năstase.
Din punct de vedere al producătorilor, cei care au deja colaborări încheiate cu unități de învățământ nu vor fi influențați în mod special de această măsură. Altfel stau însă lucrurile în piața liberă: „În retail, dacă o editură nu-și alege bine titlurile și autorii, riscă să rămână cu produsele pe stoc, ceea ce înseamnă un cost, ce include și TVA, care rămâne blocat; acesta are valoare pe hârtie, însă valoarea de vânzare scade pe zi ce trece, costă și depozitarea și eforturile de a găsi soluții, adică alte canale de vânzare a stocului cu discount-uri serioase; reducerea cotei TVA înseamnă deci și o sumă mai mică blocată în valoarea acestui stoc”, mai precizează Vlad Năstase.
În concluzie, „ieftinirea cărților pe orice format va crește și cererea, și producția, iar evaziune fiscală nu ai de ce să faci la 5%”, subliniază acesta. Prin urmare, măsura de reducere a cotei de TVA încurajează consumul de carte și, prin egalizarea prețurilor, ne așază pe trendul de consum digital al informației, indiferent de conținut ei.
România, codașă la lectură
Iată câteva statistici relevante despre piața de carte și lectură din țara noastră, prezentate în cadrul expunerii de motive a proiectului normativ:
- Piața de carte din România este cea mai mică din Uniunea Europeană raportată la numărul de locuitori, având o valoarea de circa 60-65 milioane euro anual, potrivit datelor Eurostat.
- Aceeași sursă arată că aproximativ 95% dintre românii cu vârsta de peste 18 ani nu achiziționează nici măcar o carte în decursul unui an.
- Proporția segmentului de carte electronică este de sub 1% din aceasta, având așadar un volum anual de circa 600.000 euro, conform asociațiilor editorilor romani, în condițiile în care țări precum Germania, Franța, Marea Britanie sau Statele Unite acest segment are o proporție între 5 și 15%.
- Printre motivele invocate cel mai des de cei care nu achiziționează cărți constant se găsește acela legat de prețul mare în raport cu veniturile.
- Asistăm la o tranziție digitală rapidă în întreaga lume, inclusiv în privința obiceiurilor de consum cultural, cu predominanță la nivelul generațiilor tinere care sunt obișnuite mult mai mult cu tableta sau telefonul decât cu mersul la biblioteci sau librării.
Directiva europeană
Măsura de reducere a TVA la publicațiile audio și electronice este în acord cu normele europene.
Mai exact, la 2 octombrie 2018, Consiliul UE a convenit asupra unei propuneri care permite statelor membre să aplice cote reduse, foarte reduse sau cote zero de TVA pentru publicațiile electronice, aliniind astfel normele în materie de TVA pentru publicațiile electronice cu cele pentru publicațiile pe suport fizic.
Cotele foarte reduse și cotele zero vor fi permise însă doar în cazul statelor membre care aplică în prezent aceste tipuri de cote pentru publicațiile pe suport fizic. Deci, și România.