CCR: „Legile Educației sunt constituționale”. Fusese sesizată și discriminarea privind admiterea la liceu

CCR: „Legile Educației sunt constituționale”. Fusese sesizată și discriminarea privind admiterea la liceu

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins ca neîntemeiate, miercuri, cele două sesizări făcute de USR şi Forţa Dreptei privind Legile Educaţiei.

Cele două formațiuni de opoziție au contestat la Curte noile legi ale Educaţiei, pe motiv că acestea conţin mai multe prevederi care ar limita dreptul la învăţătură al copiilor şi ar încălca principiul egalităţii în drepturi.

„USR a contestat la CCR noile legi ale Educaţiei pentru că discriminează. Discriminează între elevii cu posibilităţi materiale şi cei săraci care nu pot face meditaţii pentru admiterea paralelă la liceu. Discriminează între copiii care învaţă în şcoli cu masă caldă şi cei care nu au acest noroc. Discriminează între copiii care merg la şcoli ce pot plăti pază privată şi copiii care merg la şcoli nepăzite", a precizat senatorul USR Ştefan Pălărie.

ADVERTISING

Conform USR, cele mai „grave" prevederi din proiect sunt cele care vizează „limitarea" dreptului la învăţătură al copiilor şi încălcarea principiului egalităţii în drepturi. Totodată, USR şi Forţa Dreptei au invocat încălcări privind principiul securităţii juridice, previzibilităţii şi clarităţii normelor, deoarece legile ar conţine „inadvertenţe" legislative.

„În ceea ce priveşte Legea învăţământului preuniversitar, argumentele de neconstituţionalitate se referă la limitarea accesului la educaţie în funcţie de vârstă, posibilitatea de exmatriculare a elevilor şi discriminarea în ceea ce priveşte admiterea la liceu. USR a subliniat, de asemenea, posibile încălcări ale drepturilor la viaţa privată a elevilor şi profesorilor, în lipsa garanţiilor legale privind folosirea înregistrărilor video în şcoli", a explicat USR.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Contestaţia privind Legea învăţământului superior se referă la reducerea tarifelor pentru transportul local doar pentru studenţii mai tineri de 30 de ani, „încălcarea dreptului la învăţătură", precum şi la alte potenţiale încălcări ale Constituţiei - articolul 136 privind înfiinţarea de societăţi comerciale şi articolul 148 în cazul prevalenţei dreptului Uniunii Europene faţă de cel naţional.

Ligia Deca: Încă o victorie pentru învăţământul românesc!

Ministrul Educaţiei Ligia Deca a reacționat, spunând că astfel pachetul legislativ „România Educată” a trecut şi de testul constituţionalităţii.

ADVERTISING

„Încă o victorie pentru învăţământul românesc! Pachetul legislativ România Educată a trecut şi de testul constituţionalităţii. Legea învăţământului preuniversitar şi Legea învăţământului superior au în spate zeci de mii de ore de elaborare, sute de discuţii cu partenerii importanţi din domeniu, mii de observaţii analizate şi săptămâni întregi de dezbatere parlamentară. A fost depus un efort colectiv pentru un proiect atât de necesar pentru România”, scrie Deca pe Facebook.

Ea îşi exprimă încrederea că Legile educaţiei vor transforma sistemul de învăţământ din România şi îl vor aduce la performanţa dorită.

„La rândul meu, în calitate de ministru, voi face tot ce stă în puterea mea astfel încât obiectivele să fie îndeplinite, iar copiii noştri să înveţe într-un mediu de calitate, bazat pe echitate, respect şi profesionalism. Fiecare elev va avea şanse egale de a se dezvolta. Le mulţumesc tuturor celor care au fost alături de noi şi au contribuit, astfel încât pachetul legislativ „România Educată” să ajungă în acest punct important!”, afirmă ministrul Educaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇