Rezultatele finale după rezolvarea contestaţiilor la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului au fost afişate vineri, pe pagina web dedicată şi în centrele de examen.
Rata de reuşită a crescut cu 3%, la 32,3%, pentru toate promoţiile, anunţă Ministerul Educaţiei.
Au fost depuse peste 13.000 de contestaţii, iar majoritatea s-au soldat cu modificarea notelor prin creştere sau scădere.
”Sesiunea curentă a fost promovată de 9.052 de candidaţi (cu 846 mai mulţi, în raport cu prima afişare), astfel că rata de reuşită la examen pentru toate promoţiile a crescut cu 3% după soluţionarea contestaţiilor, la 32,3%”, precizează ministerul.
Rata de promovare la a doua sesiune a examenului naţional de Bacalaureat înainte de depunerea contestaţiilor a fost de doar 29,3%, adică mai puţin de 1 din 3 candidaţi a luat examenul.
Statisticile prezentate de Ministerul Educaţiei arată că, în ultimii 20 de ani, procentul celor care au reuşit examenul de bacalaureat în a doua sesiune a scăzut foarte mult.
În anul 2004, 71,6% dintre cei care susţineau bacalaureatul în sesiunea din toamnă promovau, anul acesta s-a ajuns ca mai puţin de unul din trei candidaţi să promoveze examenul.
În total, 8.206 candidați din toate promoțiile au fost promovați.
Anul acesta procentul celor care au promovat examenul, înainte de contestaţii, a fost cu 3 mai mic faţă de anul trecut, în aceeaşi sesiune.
Rata de promovare doar pentru promoția 2024 a fost de 31,2% (5.855 de candidați), iar rata de promovare pentru promoțiile anterioare a fost de 25,4% (2.351 de candidați).
La probele scrise din a doua sesiune s-au prezentat 28.016 candidaţi din totalul celor 33.676 înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 48 de candidaţi, care nu vor putea participa la următoarele două sesiuni.
Nota minimă de promovare a fiecărei probe scrise este 5, iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puţin 6.