Anisie a anunțat ultimele date despre începerea anului școlar: 262 de școli sunt în scenariul roșu, sute de profesori sunt în spital sau carantină. Sunt și vești bune (Video)

Anisie a anunțat ultimele date despre începerea anului școlar: 262 de școli sunt în scenariul roșu, sute de profesori sunt în spital sau carantină. Sunt și vești bune (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunţat, la finalul videoconferinţei cu inspectorii generali şcolari, că în acest moment sunt 11 judeţe din ţară unde nu există nicio unitate de învăţământ în scenariul roşu, ele putând să îşi desfăşoare activitatea în scenariul galben sau verde.

Ministrul Educaţiei a adăugat că 12.423 unităţi funcţionează în scenariul verde, 4.915 în scenariul galben şi 262 unităţi în scenariul roşu. De asemenea, ea a mai spus că 106 cadre didactice sunt spitalizate, 293 cadre didactice se află în carantină şi vor să desfăşoare activitatea online şi 91 de cadre didactice au intrat în concediu medical. Sunt 147 de cadre didactice care, începând cu 1 septembrie, au depus dosarele de pensionare la inspectoratele şcolare.

ADVERTISING

Principalele declaraţii ale ministrului Educaţiei:

  • Vreau să vă anunţ că au fost în teren şi inspectorii generali şi inspectorii din cadrul inspectoratelor şcolare pentru a verifica fiecare unitate de învăţământ în parte, dar şi colegii mei din minister care au mers azi în Bucureşti să fie alături de directori.
  • Inclusiv eu am mers şi ieri şi azi pentru a vedea cum anume s-au pregătit şcolile în această perioadă. Au fost şi lucruri bune pe care le-am întâlnit. Ţin să mulţumesc şi autorităţilor publice locale care s-au mobilizat şi au făcut un parteneriat cu şcoala. E important pentru noi toţi să avem o Românie educată.
  • Am avut o videoconferinţă cu inspectorii generali şcolari. Aş vrea să vă spun că sunt 11 judeţe în care nu avem nicio unitate de învăţământ în scenariul roşu - Harghita, Caraş-Severin, Hunedoara, Ialomiţa, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Covasna şi Vaslui. În aceste judeţe activităţile se vor desfăşura în scenariul verde sau galben.
  • De asemenea, la acest moment avem următoarea situaţie – 12,423 unităţi care funcţionează în scenariul verde, 4.915 în scenariul galben şi 262 unităţi în scenariul roşu.
  • La Bucureşti s-a realizat întrunirea de urgenţă a CMBSU pentru a identifica, acolo unde este cazul, anumite situaţii şi a lua o nouă decizie în sensul în care consiliul de adminstraţie al unităţii de învăţământ a făcut o nouă propunere.
  • Nicio unitatae de învățământ din Capitală nu începe anul școlar în scenariul verde, 29 încep în scenariul roșu.
  • Trebuie să precizez că la acest moment, în conformitate cu ce a transmis fiecare, 106 cadre didactice sunt spitalizate, 293 cadre didactice se află în carantină şi vor să desfăşoare activitatea online şi 91 de cadre didactice au intrat în concediu medical.
  • Sunt 147 de cadre didactice care, începând cu 1 septembrie, au depus dosarele de pensionare la inspectoratele şcolar.
  • circa 100.000 de elevi vor învăţa în scenariul roşu şi anume în sistem online, iar inspectoratele şcolare au transmis că nu sunt probleme în asigurarea de echipamente, lucru care intră în sarcina unităţii de învăţământ.
  • peste 96.312 de profesori s-au format în această perioadă pentru a dobândi competenţe digitale.
  • Referitor la acuzațiile că a fost prost gestionată începerea anului școlar: „Vreau sa va spun ceva. Ni se impută nou acum lucruri care nu s-au întâmplat timp de 20 de ani în educaţie. Aş vrea să fim foarte clari. În aceste momente în care pandemia a apărut în toata lumea, nu numai în România, acum avem o radiografie clară a sistemului de educaţie şi a ceea ce s-a întâmplat în educaţie în toţi aceşti ani. Trebuie să fim realişti, trebuie să privim lucrurile aşa cum sunt, să ni le asumăm şi să găsim soluţii punctuale acolo unde trebuie să intervenim. Nu se poate ca atâţia ani de zile să se întâmple să avem toaletele în curte. (…) Aceasta era realitatea. În câteva luni de zile, deşi în pandemie, Ministerul Educaţiei a făcut eforturi extraordinare şi colegii mei din minister, şi colegii din inspectoratele şcolare, dar mai ales cadrele didactice din unităţile de învăţământ”.
  • Referitor la faptul că elevii de clasa a opta încep școala fără manual de limba română: „Am început-o foarte devreme (licitația – n.r.), încă din decembrie. Problema a fost că am intrat în situație de urgență, iar CNSC-ul ne-a dat răspuns pentru contestații după aproape trei luni de zile, ceea ce a condus la niște termene care s-au prelungit. La momentul acesta s-au reevaluat și cred că săptămână aceasta putem deja să semnăm contractul pentru limba și literatura română pentru clasa a opta, având în vedere faptul că nu ni s-a cerut să reevaluăm decât un singur manual al unei singure edituri”.
ADVERTISING
https://www.facebook.com/www.edu.ro/videos/806858390143380

Citește și:

Recomandări pentru elevi înainte de începerea școlii: Cum trebuie purtată masca, ce înseamnă distanța fizică în clasă și în curtea școlii

Cum să treci cu bine peste primele săptămâni de școală


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇