Amendament PSD adoptat în Comisia de Învățământ. USR: S-a decis că plagiatul este eroare materială, nu furt

Amendament PSD adoptat în Comisia de Învățământ. USR: S-a decis că plagiatul este eroare materială, nu furt

Comisia de Învăţământ din Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, proiectul de lege a învățământului universitar.

A fost votat și un amendament PSD care prevede, la capitolul plagiat, că nu constituie abateri de la normele de etică diferenţele de concepţie teoretică, experimentală sau practică, erorile materiale de citare, diferenţele de interpretare a datelor, precum şi diferenţele de opinie.

În replică, USR acuză că PSD, PNL și AUR au decis că plagiatul este eroare materială, nu furt.

Senatorul USR Ștefan Pălărie afirmă că „partidele de la guvernare au o altă prioritate: să își scape colegii plagiatori de tinichelele legate de coadă”.

ADVERTISING

„În loc să ne uităm la țările civilizate ca modele de a genera excelență academică - partidele de la guvernare au o altă prioritate: să își scape colegii plagiatori de tinichelele legate de coadă.

Cu proaspătul amendament adoptat, domnul Ciucă, domnul Bode și alte eminențe vor invoca faptul că au până la 90% din lucrările lor doar niște ”erori materiale de citare”. Ce aveți cu ei? Curat - murdar!”, a scris Pălărie pe Facebook.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune însă că procedura de rezolvare a sesizărilor vizând plagiatul din noua lege a învăţământului superior "mută accentul pe prevenţie".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Procedura de sesizare şi rezolvare a sesizărilor vizând plagiatul este o procedură care, pe de o parte, mută accentul pe prevenţie, avem acea perioadă de 90 de zile în care tezele, înainte de susţinere, stau într-o zonă de transparenţă, securizată din punctul de vedere al drepturilor de autor, în aşa fel ca aceste teze să poată fi vizualizate şi verificate, orice suspiciune de plagiat putând fi semnalată comisiei care validează în urma susţinerii tezei pentru a putea fi emis titlul de doctor.

Mai mult decât atât, am clarificat, în limitele stabilite de Curtea Constituţională, care este procedura de sesizare a tezelor care au fost deja susţinute, în aşa fel încât orice sesizare se face să aibă un parcurs legislativ cu succes. CCR trasează nişte limite. Am rămas în aceste limite pentru că altfel nu se poate. Este o decizie obligatorie pentru toate instituţiile şi autorităţile, inclusiv pentru Ministerul Educaţiei", a spus ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Deca a adăugat că prevederile acestei legi nu pot fi aplicate tezelor susţinute înainte de anul 2000.

"Din punctul nostru de vedere, orice demers de transparenţă este unul lăudabil. Ceea ce nu putem face este să impunem nişte condiţii pe care le avem acum unor teze susţinute în trecut. Deci, dacă la acel moment publicarea tezei în format digital nu era o condiţie asumată de către doctorand, nu o putem impune retroactiv, dar universităţile au această posibilitate, să digitalizeze tot fondul arhivistic, inclusiv tezele de doctorat, să ia permisiunea de la cei care au susţinut în acea perioadă şi să le facă publice. Ştiu biblioteci universitare care au început deja sau au demarat acest proces", a afirmat Deca.

Proiectele legilor educaţiei naţionale urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaţilor, care este primă Cameră sesizată, iar ulterior vor merge la Senat, for decizional.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇