Legile Educației: Fără mandate limitate pentru cei din conducerea universităților. A fost respins un amendament anti-plagiat

Legile Educației: Fără mandate limitate pentru cei din conducerea universităților. A fost respins un amendament anti-plagiat

Dezbaterile la Legile Educației continuă în viteză joi, aceasta fiind ultima zi în care Comisia pentru Învățământ mai poate supune raportul la vot în plenul Camerei Deputaților, în caz contrar proiectul Guvernului urmând să fie adoptat tacit.

Deputații au ajuns la amendamentele la Legea Învățământului Superior. Unul dintre cele adoptate a eliminat un mecanism prin care universitățile urmau să aplice, prin carta universitară, limitări pentru mandatele persoanelor din structurile lor de conducere.

Potrivit Edupedu.ro, amendamentul a fost prezentat în Comisie ca aparținând AUR, pe motiv că „nu este necesară și nici democratică limitarea numărului de mandate”.

ADVERTISING

Comisia a respins, pe de altă parte, un amendament al USR referitor la analizele de plagiat în tezele de doctorat: „Instituţiile de învăţământ superior sunt obligate să realizeze publicarea, în format digital, în cadrul Registrului Educaţional Integrat, gestionat de UEFISCDI, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în domeniul drepturilor de autor, a tuturor tezelor de doctorat începând cu anul 1990 şi până în prezent".

Potrivit Agerpres, iniţiatorii argumentaseră că ar crește astfel transparentizarea, accesarea liberă a documentaţiilor pentru analiză de plagiat, pentru folosirea surselor, inspiraţie. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Care sunt studenții care nu pot face doi ani într-unul

Pe de altă parte, a fost adoptat un amendament care stabilește condițiile prin care studenţii pot parcurge, cu aprobarea consiliului facultăţii, doi ani de studii într-un singur.

„Studenţii înmatriculaţi la programe de studii universitare de licenţă organizate la forma cu frecvenţă pot parcurge cu aprobarea consiliului facultăţii doi ani de studii într-un singur an cu excepţia programelor de studii din domeniile medico-farmaceutice, militar, de informaţii, de ordine publică şi de securitate naţională şi a ultimului an de studii în condiţiile prevăzute de regulamentele de organizare şi desfăşurare a programelor de studii şi cu respectarea legislaţiei în vigoare", prevede amendamentul asumat şi adoptat de Comisie.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇