Mai mult de un sfert (25,7%) din tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani erau angajați în timpul educației formale, iar 2,9% erau disponibili pentru angajare și își căutau în mod activ un loc de muncă, potrivit datelor agregate la nivelul anului 2023.
Tinerii români care munceau aveau o pondere de 2,3% în totalul celor studiau, aceasta fiind cea mai redusă medie națională la nivelul celor 27 de state membre, conform datelor Eurostat.
Faptul că în România se înregistrează cea mai redusă medie a tinerilor înscriși într-o formă de învățământ care și muncesc nu se explică prin bogăția părinților și nici prin comoditatea tinerilor, ci prin oportunitățile limitate de joburi part-time.
Principalul motiv îl reprezintă supraimpozitarea contractelor cu normă parțială, adică raportarea contribuțiilor de pensii și sănătate la salariul minim, nu la valoarea salariului din contract, ceea ce a dus la oferta redusă de astfel de joburi.
Legea prevede exceptarea elevilor și a studenților cu vârsta până la 26 de ani de la această supraimpozitare, însă firmele evită acest tip de contracte.
Țările de Jos (74,5%), Danemarca (52,6%) și Austria (46,2%) au înregistrat cele mai mari procente de tineri angajați în timpul educației formale, în timp România (2,3%), Slovacia (5,8%) și Ungaria (6,1%) au raportat cele mai scăzute procente dintre țările UE.
În cazul tinerilor, participarea la educația formală și, simultan, pe piața forței de muncă interacționează în moduri complexe, care pot merge dincolo de simpla tranziție de la școală la locul de muncă.
Odată cu scăderea ponderii tinerilor în educația formală, se observă o creștere a celor care participă pe piața muncii, atât ca angajați, cât și ca șomeri.
Cele mai mari ponderi de tineri în educație formală care sunt disponibili pentru angajare și caută activ un loc de muncă în UE au fost înregistrate în statele nordice – Suedia (13,8%), Finlanda (8,3%) și Danemarca (6,9%). La celălalt capăt al scalei, Ungaria (0,4%), Cehia (0,8%) și Polonia (0,9%) au avut mai puțin de 1% dintre tinerii care își caută un loc de muncă.
Citeşte informaţiile integral in articolul Un sfert din tinerii europeni lucrează în timpul studiilor – ponderea celor din România este de peste 10 ori mai mică. Motivele publicat de Curs de Guvernare