Şcoala nu ne pregăteşte pentru piaţa muncii. Tinerii din România, în topul şomerilor UE

Şcoala nu ne pregăteşte pentru piaţa muncii. Tinerii din România, în topul şomerilor UE
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marea problemă a României nu este șomajul: avem o rată generală mică – fapt care arată tensionarea pieței muncii și lipsa forței de muncă: Marea problemă a României este diferența brutală dintre șomajul general – printre cele mai mici din statele UE – și șomajul în rândul tinerilor, unde suntem pe podiumul negativ.

România se clasează pe locul al doilea la nivel european (după Portugalia) din perspectiva diferenței dintre șomajul în rândul tinerilor și șomajul general, cel dintâi fiind de 2,3 ori mai mare decât cel din urmă.

ADVERTISING

Șomajul în rândul tinerilor din România a consemnat în 2021 a doua cea mai mare creștere din UE, indicând o decuplare tot mai pronunțată între nevoile de pe piața muncii și pregătirea oferită de sistemul educațional.

Datele din ultimul deceniu confirmă tendința, în condițiile în care România a făcut printre cele mai puține progrese la nivel european în ceea ce privește integrarea tinerilor pe piața forței de muncă.

Rata șomajului din rândul tinerilor români cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani a urcat în 2021 la 13,1%, cu 1,5 puncte procentuale (pp) peste nivelul din 2020, clasându-ne pe locul nouă la nivel european, reiese din datele publicate de Eurostat.

ADVERTISING

Este a doua cea mai pronunțată creștere anuală după cea din Bulgaria, de 1,6 pp, în contextul în care media europeană indică o îmbunătățire a acestui indicator, respectiv o scădere a sa 0,3 pp în UE.

Dacă analizăm datele din ultimul deceniu, România a reușit să scadă șomajul în rândul tinerilor cu 2,3 pp, printre cele mai slabe performanțe din UE.

Scăderi mai mici au fost consemnate în Țările de Jos (-2pp), Germania (-1.4pp) și Luxemburg (-1pp), în vreme ce două state au consemnat creșteri – Suedia (+0,1pp) și Austria (+0.8pp). La nivel european, rata șomajului în rândul tinerilor a scăzut cu 6 pp în ultimul deceniu.

ADVERTISING

O altă particularitate a pieței muncii din România o reprezintă raportul foarte mare dintre rata șomajului în rândul tinerilor și rata generală a șomajului, de 2,3, al doilea cel mai ridicat nivel din UE, după cel din Portugalia, de 2,4.

Tinerii din Germania par să fie cel mai bine integrați pe piața muncii, rata generală a șomajului fiind cu doar 0,3 pp mai mică decât cea aferentă persoanelor cu vârste între 15 și 29 de ani.

Criza Covid-19 și măsurile impuse în contextul pandemiei au avut un impact disproporționat asupra tinerilor, în special în 2020, când rata șomajului a urcat cu 1,4 puncte procentuale, de peste trei ori mai mult decât rata generală a șomajului din UE, punctează specialiștii Eurostat.

Pe de altă parte, lucrurile s-au mai reglat în 2021, când șomajul în rândul tinerilor a scăzut de trei mai mult (0,3 puncte procentuale) decât rata generală a șomajului din UE.

Europa de Est, dar nu și România, campioană la integrarea tinerilor pe piața muncii

Cele mai scăzute rate ale șomajului în rândul tinerilor au fost înregistrate în regiunile din est ale UE:

  • 4 regiuni din Cehia – inclusiv Jihozápad care a avut cea mai scăzută rată dintre toate regiunile, de 3,7%;
  • 3 regiuni din Ungaria (inclusiv capitala Budapesta – 3,7%);
  • o regiune din Polonia, Wielkopolskie – 4%.

Citeşte mai departe analiza Brutalitatea șomajului generațional în România – problemă structurală a societății. O abordare în context europan și regional pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇