100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
El a precizat că, în şcoli, tabla clasică va fi înlocuită cu un smart board şi că au fost lansate deja specificaţiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare clasă.
"Avem în pregătire, de asemenea, actul normativ prin care transpunem în cadrul naţional Ditcom. Acesta va fi util în mai multe planuri. Unul dintre ele, pentru că în şcoală avem nevoie de digitalizare, va fi lansarea unui alt apel la începutul anului viitor, primul trimestru din 2023, în urma căruia 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale.
În primul trimestru din anul 2023 se lansează acest apel, în ultimul trimestru din anul 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru 100.000 de profesori. Ca să formezi 100.000 de profesori sigur că ai nevoie de transpunerea Ditcom în cadrul naţional, dar mai ales ai nevoie de formatori, ai nevoie de profesionişti care să poată să formeze aceşti profesori”, a explicat ministrul Educaţiei, miercuri, la evenimentul "Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România".
El a vorbit şi despre reforma prin care în fiecare clasă vor fi înlocuite tablele clasice cu smart boarduri.
"În paralel, pe un alt plan, am lansat deja specificaţiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare şcoală. Este vorba de acea reformă, esenţială îi spun, prin care am asumat, cu toate criticile de rigoare, ideea renunţării la tabla clasică cu cretă şi burete din fiecare din cele peste 80.000 de săli de clasă din România.
De ce cred foarte mult în această schimbare? Pentru că odată ce profesorii care sigur vor avea definit şi profilul competenţelor digitale, vor beneficia şi de formare, dar în realitate zi de zi vor intra într-o sală de clasă în care vor avea un smart board pe care chiar şi cei cu competenţe digitale minime vor şti să scrie similar cu creta pe tabla”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației consideră că în acest mod şcoala va deveni mai atractivă pentru elevi.
Școlile vor fi dotate cu laboratoare IT şi de ştiinţe
Totodată, Cîmpeanu a anunţat că şcolile vor fi dotate cu laboratoare IT, costul urmând să fie de 18.000 de euro plus TVA pentru un asemenea laborator, dar şi cu laboratoare de ştiinţe.
"Acolo unde aceste laboratoare există, ele vor putea să fie upgradate tehnologic, acolo unde nu există suma este suficientă pentru a avea un minimum de echipamente puse la dispoziţia tuturor elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
El a precizat că în PNRR este prevăzută suma de 300 de milioane de euro pentru 10.000 de laboratoare de ştiinţe.
"Sunt 10.000 de laboratoare prevăzute în PNRR. Sunt 300 de milioane de euro pentru 10.000 de laboratoare, înseamnă o investiţie de 30.000 de euro pe laborator de ştiinţe. Aceste laboratoare nu vor mai fi de biologie, separat de cel de fizică, separat de cel de chimie. Vor fi laboratoare de ştiinţe”, a explicat ministrul Educaţiei.