Undă de șoc pe burse: Acțiunile Deutsche Bank scad abrupt, investitorii se întreabă cine urmează

Undă de șoc pe burse: Acțiunile Deutsche Bank scad abrupt, investitorii se întreabă cine urmează

Titlurile Deutsche Bank s-au depreciat vineri cu 14%, în urma scumpirii puternice a asigurării împotriva riscului neplăţii (CDS), alimentând îngrijorări cu privire la rezistenţa băncilor europene.

Acţiunile Deutsche Bank au înregistrat vineri a treia zi de declin, în urma majorării costului asigurării bondurilor băncii germane împotriva riscului de neplată.

Către ora 10:00 GMT (12:00, ora României), acţiunile Deutsche Bank s-au depreciat cu 11,5%, la 8,26 euro, pentru a treia sesiune la rând, la Bursa din Frankfurt, potrivit AFP, citată de News.ro. Scăderea a ajuns chiar la nivelul de 14%, relatează CNN.

ADVERTISING

Rivala Deutsche Bank, Commerzbank, ale cărei acţiuni s-au depreciat cu 8,50%, şi Société Générale (-6,72%) înregistrează unele dintre cele mai puternice reculuri în sector.

Cancelarul german Olaf Scholz a ținut să sublinieze că Deutsche Bank este o bancă foarte profitabilă şi nu există motive să se pună la îndoială viitorul ei. „Deutsche Bank şi-a reorganizat şi modernizat complet modelul de afaceri şi este o bancă foarte profitabilă", a declarat Scholz la o conferinţă de presă la Bruxelles, potrivit Reuters.

Deutsche Bank, risc mai mare de default

Titlurile băncii germane au pierdut în martie o cincime din valoarea lor, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.

ADVERTISING

Bursele europene au înregistrat vineri scăderi puternice, pe fondul revenirii îngrijorărilor cu privire la sănătatea financiară a băncilor europene, transmite AFP, citată de Agerpres.

În jurul orei 10:40 GMT, indicele principal al Bursei de la Paris afişa o scădere de 2,15%, în timp ce Bursa de la Londra înregistra un declin de 1,87%, Bursa de la Frankfurt unul de 2,15%m iar cea de la Milano unul de 2,46%.

Indicele care regrupează acţiunile băncilor europene, Stoxx Europe 600, afişa un declin de 4,7%, după o creştere semnificativă a CDS-urilor (costurile de asigurare împotriva riscului de default, n.r.) pentru mai multe bănci europene.

ADVERTISING

În cazul Deutsche Bank, CDS-ul arată acum o probabilitate de default a celei mai mari bănci germane, de 27,4% în următorii cinci ani. În cazul Commerzbank, probabilitatea este de 19,3%.

Costurile de asigurare împotriva riscului de default au crescut pentru majoritatea băncilor europene, însă este vorba despre o creştere mai puţin pronunţată decât în cazul Deutsche Bank. Pentru Barclays şi Société Générale, probabilitatea de default se situează undeva în jurul a 13%.

Frica de contagiune nu a trecut

La Bursa de la Paris, acţiunile Société Générale înregistrau o cădere de 7,46%, cel mai puternic declin din rândul acţiunilor regrupate în indicele CAC 40, în timp ce acţiunile BNP Paribas erau şi ele în scădere cu 6,40%. La Bursa de la Londra, acţiunile Barclays erau în scădere cu 5,94% iar titlurile HSBC înregistrau un declin de 4,01%. În paralel, acţiunile ING erau în scădere cu 4,68% la Bursa de la Amsterdam, iar titlurile băncii Nordea afişau un declin de 8,7% la Bursa de la Copenhaga.

La Bursa de la Zurich, titlurile Credit Suisse erau în cădere cu 7,24%, iar cele ale UBS cu 6,79%. Potrivit agenţiei de informaţii financiare Bloomberg, cele două bănci elveţiene sunt vizate de o anchetă a justiţiei americane, fiind bănuite că i-au ajutat pe oligarhi ruşi să ocolească sancţiunile occidentale.

"Frica de o contagiune în sectorul bancar nu a dispărut încă", a spus Neil Wilson, analist la Finalto, care scoate în evidenţă căderile puternice înregistrate vineri de acţiunile băncilor europene şi care afectează sentimentul general de pe piaţă.

"Aşa cum am mai spus de mai multe ori în ultimele săptămâni, criza nu se va opri decât atunci când investitorii vor înceta să se mai întrebe cine va urma? Şi se pare că nu am ajuns încă acolo", a adăugat expertul.

Ca o dovadă a nervozităţii investitorilor, obligaţiunile emise de statele europene, considerate active foarte puţin riscante, erau foarte căutate de investitori. În consecinţă, randamentele pentru obligaţiunile germane pe zece ani au scăzut vineri dimineaţa până la 2,02%, de la 2,19% joi seara.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇