Un tânăr IT-ist, student la Drept, vrea să obțină în instanță anularea liberalizării pieței românești de gaze, în vigoare de la 1 iulie 2020, și revenirea la prețurile reglementate de până atunci.
El se judecă în prezent în instanță cu Guvernul, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cel mai mare furnizor de gaze naturale din țară, Engie, scrie Profit.ro.
Este vorba despre același tânăr care a obținut declararea drept neconstituțională a OUG prin care se impusese de către Guvern obligativitatea purtării măștii de protecție în spații publice deschise pe timpul pandemiei Covid-19.
Adrian-Cristian Secu a intentat acțiunea juridică în primăvară, după ce anul trecut Engie i-a majorat prețul din contract de la 0,12392 lei/kWh la 0,15524 lei/kWh din iulie 2021, iar ulterior la 0,21413 lei/kWh de la 1 noiembrie 2021.
″Față de prețul reglementat la finele lunii iunie 2021, a fost înregistrată o creștere a prețului de 72,80%, ceea ce duce la o creștere semnificativă și greu suportabilă pentru un consumator casnic de gaze.
În opinia reclamantului, plafonarea gazelor la un preț de 0,31 lei/kWh nu este de natură să complinească creșterea explozivă datorată liberalizării, astfel încât este necesară eliminarea din fondul activ al legislației a actelor normative care au făcut posibile aceste creșteri, precum și înlăturarea din circuitul civil a actelor care i-au modificat unilateral contractul (…)″, se arată în documentele procesului, analizate de Profit.ro.
Cea mai importantă solicitare a reclamantului este însă sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a OUG 1 din 6 ianuarie 2020.
Este actul normativ primar prin care a fost stabilit că furnizarea gazelor naturale către consumatorii casnici la prețuri reglementate, ca și impunerea prețului reglementat de 68 lei/MWh pentru vânzarea de către producătorii români a gazelor extrase intern destinate populației și CET-urilor, încetează la 30 iunie 2020.
Raționamentul lui Secu este că Ordinul ANRE nr. 27/2020, prin care a fost implementată concret liberalizarea, a fost emis în baza ordonanței de urgență menționate, astfel încât, dacă aceasta ar fi declarată neconstituțională, și ordinul ANRE ar fi eliminat din ″fondul activ al legislației″ și, astfel, liberalizarea ar fi desființată.