Tranzacțiile „Make Europe Great Again” câștigă teren: Investitorii văd oportunități într-o regiune care băltește de două decenii

Tranzacțiile „Make Europe Great Again” câștigă teren: Investitorii văd oportunități într-o regiune care băltește de două decenii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O Europă mai independentă, mai puțin dependentă de SUA prinde contur, iar investitorii văd oportunități într-o regiune mult timp neglijată, dincolo de simpla achiziție de acțiuni din domeniul apărării.

Jurnaliștii Reuters punctează că există și motive de prudență, în condițiile în care cheltuielile masive ale Germaniei pentru apărare și infrastructură vor avea nevoie de timp pentru a avea un impact.

Totuși, mulți joacă pe termen lung.

„Se pare că tranzacțiile MEGA (Make Europe Great Again) înlocuiesc acum rapid tranzacțiile MAGA, care și-au pierdut atractivitatea”, a declarat Mark Dowding, de la RBC, făcând referire la mișcarea „Make America Great Again” a președintelui american Donald Trump.

Apărarea pe primul loc

Planul Bruxelles-ului de a mobiliza până la 800 de miliarde de euro pentru reînarmare, precum și expansiunea fiscală germană, înseamnă că acțiunile din domeniul apărării rămân un teren fertil pentru investitori, chiar și după creșterea lor semnificativă de la invazia Rusiei în Ucraina din 2022.

Acțiunile din domeniul aerospațial și al apărării din Europa au crescut cu 33% în acest an, iar multiplii de evaluare au depășit valorile celor ale omologilor americani, ajungând la valori similare celor din domeniul tehnologiei sau al segmentului de lux.

Producătorul de tancuri Rheinmetall a fost pentru scurt timp mai scump decât Ferrari, tranzacționându-se la un multiplu de 44 ori față de câștigurile anticipate, subliniind disponibilitatea investitorilor de a plăti un preț premium pentru expunerea la această tendință pe termen lung.

Prognoza de creștere medie anuală a profitului companiilor din domeniul apărării până în 2028 variază de la 8% pentru BAE până la 32% pentru Rheinmetall, potrivit Citi.

Uniunea Europeană dorește să cumpere mai multe arme europene. Din 2022, 78% din achizițiile UE au fost făcute în afacerea blocului, 63% dintre acestea fiind direcționate către SUA, conform datelor Comisiei Europene.

Totuși, managerul de fonduri Markus Hansen de la Vontobel consideră că investitorii ar trebui să se concentreze pe domenii cu cerere reală și urgentă, cum ar fi reconstruirea stocurilor de muniție epuizate și echipamentele legate de infanterie.

Întreprinderile din lanțul de aprovizionare cu apărare și alte sectoare, inclusiv comunicațiile, ar putea beneficia. Eutelsat a crescut cu 260% luna aceasta, impulsionată de sugestiile că operatorul franco-britanic de satelit ar putea înlocui Starlink-ul lui Elon Musk în furnizarea accesului la internet pentru Ucraina.

„Pe lângă armament, apărarea înseamnă și logistică, date și comunicații, precum și personal. Este un lanț de valoare cuprinzător în care furnizorii joacă un rol important”, a spus Tomas Hildebrandt, manager de portofoliu la Evli.

Producătorul de camioane Scania, o unitate a Traton, Atlas Copco, care fabrică utilaje pentru proiecte de infrastructură și industriale, și companiile de construcții în general, sunt exemple în acest sens, a adăugat el.

Bonduri: Urmează o ofertă mare de obligațiuni cu rating triplu-A

Fie că sunt obligațiuni comune ale UE sau mai multe datorii germane, un număr mai mare de obligațiuni cu rating triplu-A care susțin statutul euro ca monedă de rezervă va apărea.

Cheltuielile istorice ale Germaniei pentru infrastructură și apărare ar putea adăuga mai mult de un trilion de euro de datorii suplimentare.

Mai mult, UE plănuiește să împrumute în comun până la 150 de miliarde de euro pentru a sprijini împrumuturile către statele membre pentru a ajuta la creșterea cheltuielilor pentru apărare, o mișcare pe care chiar și susținătorii săi nu o anticipau cu doar câteva luni în urmă.

Obligațiunile care susțin programul, denumit SAFE, vor crește datoria UE de aproximativ 650 de miliarde de euro.

Este un semn că blocul ar putea deveni un debitor permanent, așa cum sperau de mult investitorii, preluând o altă provocare după vastul său fond de recuperare Covid-19.

Băncile pe care se contează

Acțiunile băncilor europene sunt tot mai căutate, pe măsură ce impulsul fiscal îmbunătățește perspectivele economice. Acestea au crescut cu 26% de la începutul anului, cel mai bun trimestru al lor din 2020.

Economia Germaniei ar trebui să crească cu aproximativ 1,4% în 2026 și 2027, după aproape patru ani de stagnare, estimează Berenberg.

Citeşte integral analiza Tranzacțiile „Make Europe Great Again” câștigă teren: Investitorii văd oportunități într-o regiune care băltește de două decenii pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇