Studiul depus de OMV pentru Neptun Deep a fost considerat incomplet. Compania austriacă are termen 6 săptămâni să se conformeze

Studiul depus de OMV pentru Neptun Deep a fost considerat incomplet. Compania austriacă are termen 6 săptămâni să se conformeze
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) solicită OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, să depună documentația completă pentru studiul de comecialitate referitor la zăcămintele din Marea Neagră.

Asta pentru că în documentele depuse nu se află și studiul de evaluare a resurselor geologice si rezervelor pentru Domino și Pelican Sud, au declarat surse guvernamentale pentru Curs de Guvernare.

Studiul de comercialitate este etapa indispensabilă pentru demararea investițiilor, iar lipsa lui poate însemna pentru OMV Petrom retragerea licenței.

ADVERTISING

Pe data de 13 decembrie, Sorin Gal, președintele ANRM, declara pentru sursa citată că OMV Petrom împreună cu Romgaz au depus declarația de comercialitate pentru proiectul de exploatare a gazelor naturale din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep.

Întrebat la acea dată care sunt pașii următori în derularea proiectului, președintele ANRM a precizat că urmează să fie analizată toată documentația.

„Am primit declarația depusă de OMV Petrom. Urmează să o analizăm și vom face ceea ce se menționează în legislație”, spunea președintele ANRM.

ADVERTISING

Întrebat în cât timp va analiza ANRM documentele depuse de OMV Petrom, Sorin Gal a menționat că acest lucru nu poate fi realizat de azi pe mâine, întrucât documentația este de câteva sute de pagini.

La acea dată, reprezentanții OMV Petrom au transmis că depunerea declarației de descoperire comercială este un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție.

„OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declarației de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declarația de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiție si începerii dezvoltării”, au transmis, pe 13 decembrie 2022, reprezentanții companiei petroliere.

ADVERTISING

Document atribuit Romgaz (partenerul OMV) publicat și retras de pe site-ul SGG

În ultima ședință de guvern din luna decembrie, pe ordinea de zi figura o notă de informare întocmită de Romgaz, care ulterior a fost retrasă atât de pe agendă, cât și de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Contactat de Curs de Guvernare, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a transmis că „nota nu a fost bine întocmită”.

„A fost retras de pe site-ul SGG întrucât nota prezentată de Romgaz conținea unele greșeli. Ea urmează să fie refăcută și reintrodusă pe agenda Guvernului”.

În emailul trimis către presă în seara zilei de 27 decembrie 2022, după ora 22:00, la pct V. era menționată Nota Romgaz.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a menționat că documentul realizat de compania pe care o conduce era doar pentru informarea premierului și a membrilor Cabinetului.

„Nota a fost retrasă din două motive. În primul rând deține informații care nu sunt pentru publicul larg, iar în al doilea rând conține multe date vechi, care trebuiau actualizate”.

Șeful Romgaz a mai precizat că Nota referitoare la Caragele a fost trimisă către Ministerul Energiei la jumătatea lunii decembrie.

Romgaz: OMV Petrom să depună neîntârziat documentația solicitată de ANRM

În nota Romgaz, reprezentanții companiei fac referire atât la resursele de gaze de la Caragele, cât și de la Neptun Deep.

Citeşte mai departe Studiul de comercialitate depus de OMV Petrom pentru Neptun Deep – considerat incomplet. Compania are termen 6 săptămâni să se conformeze pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇