Economia României: Picaj pentru industrie și agricultură, dar alte 4 domenii sunt pe val, cu IT-ul în frunte

Economia României: Picaj pentru industrie și agricultură, dar alte 4 domenii sunt pe val, cu IT-ul în frunte

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele mai accentuate modificări structurale de la nivel european.

În perioada 2013-2022 (cel mai recent an pentru care există date Eurostat), ponderea industriei și a agriculturii în PIB a înregistrat cel mai abrupt declin din UE, în vreme ce comerțul, IT-ul, transporturile și HoReCa au avut parte de cel mai rapid avans, reiese din calculele Curs de Guvernare, pe baza datelor oficiale.

Astfel, contribuția industriei la formarea PIB a scăzut de la 25,2% în 2013 la 20,9% în 2022, în condițiile în care la nivel european industria și-a consolidat importanța în perioada analizată, înregistrând un avans de 0,8 puncte procentuale (pp) din PIB.

ADVERTISING

Dacă în 2013, România se afla pe locul doi în UE în ceea ce privește ponderea industriei în mixul economic, după Cehia, un deceniu mai târziu ne clasam abia pe locul opt.

Industria cehă a pierdut, la rândul său, teren în fața altor ramuri economice (3 puncte procentuale din PIB în perioada analizată), dar a continuat să dețină una dintre cele mai mari ponderi de la nivel european. Cehia era întrecută în 2022 doar de Irlanda, o economie mică, ale cărei date economice sunt puternic distorsionate de prezența multinaționalelor americane cu sediul fiscal acolo.

ADVERTISING

Industria ungară și-a redus şi ea ponderea în PIB, în vreme ce Polonia și Bulgaria și-au consolidat sectorul manufacturier, acesta generând o valoare adăugată mai mare în 2022 decât în 2013.

evolutie-ponderi-ramuri-PIB-2013-2022-1024x446-1

IT-ul românesc a avansat, dar nu suficient de rapid cât să acopere golul industriei

Sectorul IT&C a cunoscut o evoluție favorabilă în perioada analizată, însă România a pierdut totuși teren în ceea ce privește însemnătatea sa în mixul economic. Între 2013 și 2022, ponderea IT&C în PIB a urcat cu 1,9 puncte procentuale, de aproape trei ori mai rapid decât media UE.

ADVERTISING

Cu o pondere de 7% din PIB la nivelul anului 2022, România se clasa pe locul patru în UE (dacă excludem Irlanda), cu o poziție sub rezultatul din 2013.

România este totuși cel mai puternic jucător din regiune din acest punct de vedere, Cehia fiind la mică distanță (o pondere de 6,6% din PIB).

Alte ramuri a căror pondere a fluctuat mai mult în perioada analizată au fost:

  • serviciile financiare: scădere de 1,9 pp din PIB, până la 2,1% din PIB, al doilea cel mai redus nivel din UE;
  • serviciile profesionale, științifice și tehnice: creștere de 1,5 pp din PIB până la 7,8% din PIB;
  • administrație publică și apărare: creștere de 1,5 pp din PIB până la 12,1% din PIB în 2022.

Citeşte integral analiza Schimbarea structurii economiilor: Cum se mai ”face PIB” în România și în UE pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇