Secretarul de Stat în Ministerul Economiei ș Energiei, Nicolae Havrileț, a confirmat, marți, că distribuitorii de gaze sunt cei care vor plăti de acum încolo racordarea clienților noi la rețea. Cu toate acestea, vor avea și oamenii de achitat unele sume. Iată despre ce este vorba.
Jurnaliștii de la Economica.net au transmis încă de luni că Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un ordin prin intermediul căruia racordarea consumatorilor noi la rețelele de gaze va fi suportată de distribuitori.
Cine sunt acești distribuitori? Ca să înțelegem acest lucru e util să aflăm care este drumul gazului, de la sondă până la noi acasă.
Practic – după cum puteți vedea în imaginea de mai jos – producătorul este cel care extrage gazul. După un proces de condiționare, gazul trece în rețeaua de distribuție administrată de Transgaz. Iar de la Transgaz, tot în urma unor procese de condiționare, ajunge în țevile administrate de distribuitorii de gaze. Aceștia sunt cei care ne aduc gazul până la locul de consum.
Până acum, persoana fizică sau firma care voia să se racordeze la gaz trebuia să plătească acest racord din buzunar. E o operațiune al cărei preț poate ajunge în mod curent la câteva mii de lei. Așa că mulți oameni nu se racordau tocmai ca să nu plătească acești bani.
Potrivit noilor reglementări aprobate de ANRE, societatea de distribuție va fi cea care va plăti acești bani pentru racordare. Dar și-i va putea recupera ulterior de la consumator, majorându-i tariful de distribuție inclus în factură.
Acest tarif este unul reglementat de ANRE, așa că distribuitorul nu îl va putea majora după bunul plac.
"Este vorba despre toţi consumatorii casnici şi unii non-casnici. Costurile de racordare vor fi suportate de operatorul de distribuţie, dar el are posibilitatea să le includă în planurile de investiţii anuale, care în final se vor transfera în tarifele de distribuţie, prin socializare.
Valoarea este foarte mică. S-a făcut un calcul, o estimare, iar tariful de distribuţie creşte aproape nesemnificativ. Este vorba de zero şi ceva la sută, sub 1%. Este o măsură bună, pentru ca toţi consumatorii, inclusiv cei din categoria vulnerabililor, să aibă posibilitatea să fie racordaţi şi să beneficieze de acest serviciu (...)
Dorim ca operatorii de distribuţie să finanţeze şi branşamentele şi unele dezvoltări viitoare ale localităţilor. De aceea, se precizează că, dacă o unitate teritorial-administrativă are în plan extinderea acesteia, operatorul de distribuţie trebuie să includă în planul de investiţii din anul următor extinderea reţelei şi în zona nouă", a precizat Nicolae Havrileț, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, citat de Agrepres.
În teorie, măsura pare una bună. Dar în realitate lucrurile sunt puțin mai complicate de atât.
Motivul: construcția infrastructurii de gaze care să ajungă în locuri izolate și sărace, în care trăiesc puțini oameni, costă mult. Sigur că și oamenii respectivi au dreptul să aibă acces la gaze naturale.
Problema este că, dacă nu au bani, prețul infrastructurii și al racordării va fi plătit de altcineva. Adică de stat (din banii noștri ai tuturor) și/sau de distribuitori.
Or, potrivit directorului executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, unii dintre distribuitori ar putea întâmpina probleme majore în condițiile în care li se va cere să plătească prea multe racorduri.
"Deci vorbim de zone restrânse de concesiune unde cetăţenii vor trebui să suporte aceste tarife. Aici intervin probleme precum pe ce perioadă. Pentru a fi suportabile, se vor duce pe zeci de ani, ceea ce va genera dificultăţi operatorilor de distribuţie, mai ales în cazul celor mici", a precizat Vlăsceanu pentru Agerpres.
Potrivit acesteia, doar parte dintre cei 36 de opratori de distribuție a gazelor vor putea suporta astfel de cheltuieli de extindere a infrastructurii.
În cursul dimineții de marți, expertul în energie Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, a precizat că direcția în care se îndreaptă statul este una greșită. Motivul: vremurile s-au schimbat și ar trebui încurajată folosirea energiei electrice, nu a gazului, care este un combustibil poluant.
Citește și:
Preț corect la gaze. Cum stabilim ce reducere să-i cerem furnizorului și cum o negociem