România, în topul statelor cu cea mai mare creștere economică din UE. Zona euro e în recesiune tehnică

România, în topul statelor cu cea mai mare creștere economică din UE. Zona euro e în recesiune tehnică

Spania, Cipru, Malta şi România au raportat cel mai semnificativ avans economic în primul trimestru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, arată datele revizuite publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În UE, cel mai semnificativ avans anual în perioada ianuarie-martie 2023 s-a înregistrat în: Spania (3,8%), Cipru (3,4%), Malta (3,2%) şi România (2,8%), iar cel mai semnificativ declin în Estonia (minus 3,7%), Lituania (minus 2,7%) şi Ungaria (minus 1,1%).

În schimb, dacă ne raportăm la ultimul trimestru din 2022, cea mai mare creştere economică s-a înregistrat în Polonia (3,8%), Luxemburg (2%) şi Portugalia (1,6%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 4,6%), Lituania (minus 2,1%) şi Ţările de Jos (minus 0,7%).

Economia UE a crescut cu 0,1%, iar a zonei euro a scăzut cu 0,1%, în primul trimestru din 2023, comparativ cu precedentele trei luni, când s-a înregistrat un declin de 0,2% în UE şi de 0,1% în zona euro.

Economia zonei euro a intrat astfel în recesiune, în primele trei luni ale acestui an, în timp ce UE a evitat recesiunea. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

Comparativ cu primele trei luni din 2022, zona euro are un avans al PIB de 1%.

ADVERTISING

Germania a tras în jos

Revizuirea datelor a fost cauzată în principal de estimările biroului de statistică din Germania, care arată că cea mai mare economie din zona euro se afla în recesiune la începutul anului 2023.

Alături de Germania, PIB-ul a scăzut, de asemenea, de la un trimestru la altul, în Grecia, Irlanda, Lituania, Malta şi Ţările de Jos.

Revizuirile au confirmat faptul că zona euro se află într-o recesiune tehnică. Acest lucru fusese aşteptat spre sfârşitul anului trecut, deoarece zona euro s-a confruntat cu preţurile ridicate ale energiei şi alimentelor şi cu creşterea ratelor dobânzilor menite să limiteze inflaţia, dar estimările iniţiale sugeraseră că regiunea a evitat acest lucru.

ADVERTISING

20 de ţări din cele 27 ale blocului european au adoptat moneda euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇