România, campioană la inflație în UE: 5,8% în iunie, dublul mediei europene

România, campioană la inflație în UE: 5,8% în iunie, dublul mediei europene
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România continuă să înregistreze cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, cu o rată anuală de 5,8% în iunie 2025.

Deși inflația a crescut ușor la nivelul UE, până la 2,3%, diferențele dintre state rămân mari, iar România se detașează negativ, în contextul scumpirii accentuate a alimentelor și serviciilor, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat.

Luna trecută, țările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost: Cipru (0,5%), Franța (0,9%) și Irlanda (1,6%).

La polul opus, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (5,8%), Estonia (5,2%), Slovacia și Ungaria (ambele cu 4,6%).

Comparativ cu situația din mai 2025, rata anuală a inflației a scăzut în cinci state membre și a crescut în 22 state membre, inclusiv în România (de la 5,4% până la 5,8%).

În zona euro, rata anuală a inflației a urcat în iunie până la 2%, de la un nivel de 1,9% în mai, atingând ținta pe termen mediu vizată de Banca Centrală Europeană (BCE).

Cea mai mare contribuție la rata anuală a inflației în zona euro a venit din partea serviciilor (1,51 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și țigări (0,59 puncte procentuale). În schimb, prețurile la energie au scăzut cu 0,25 puncte procentuale.

Alimentele și serviciile s-au scumpit cel mai mult

Conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică, în România rata anuală a inflației a urcat la 5,7% în luna iunie 2025, de la 5,45% în luna mai, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 7,36%, serviciile cu 7,05% iar mărfurile nealimentare cu 3,9%.

Rata anuală a inflației în luna iunie 2025 comparativ cu luna iunie 2024 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 5,8%, iar rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2024 - iunie 2025) față de precedentele 12 luni (iulie 2023 - iunie 2024) determinată pe baza IAPC a fost 5,3%.

Avertisment de la BNR

Banca Națională a României a atenționat, în 8 iulie, că rata anuală a inflației va crește considerabil în următoarele luni, sub impactul expirării schemei de plafonare a prețului la energia electrică și al majorării începând cu 1 august a cotelor TVA și a accizelor, situându-se mult deasupra valorilor indicate de prognoza din mai 2025 pe orizontul scurt de timp.

În luna mai, banca centrală a revizuit în creștere, la 4,6%, de la 3,8% anterior, prognoza de inflație pentru finalul anului 2025.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇