România a avut de departe cele mai mari scumpiri din UE, pentru a doua lună consecutiv

România a avut de departe cele mai mari scumpiri din UE, pentru a doua lună consecutiv
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă România este, pentru a doua lună consecutiv, de departe ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Eurostat.

În luna februarie, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Letonia şi Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia (cu o inflaţie de 0,8%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (7,1%), Croaţia (4,8%) şi Estonia (4,4%).

ADVERTISING

Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 20 state membre, inclusiv în România de la 7,3%, până la 7,1%, a rămas stabilă în cinci ţări şi a crescut în două state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 2,8% în luna ianuarie, până la 2,6% în luna februarie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 3,3% în februarie, de la 3,6% în ianuarie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut până la 3,1%, de la 3,3% în luna ianuarie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Rata anuală a inflaţiei în luna februarie 2024 comparativ cu luna februarie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 7,1%.

BNR a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% anterior, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇