Principalii indicii bursieri americani au continuat în debutul ședinței de tranzacționare de marți mișcarea de revenire începută în debutul săptămânii. Astfel, la două ore și jumătate de la debutul tranzacționării, principalii indici de pe Wall Street se tranzacționau în creștere cu aproximativ 2,6%, în timp ce cotațiile de pe bursele europene creșteau cu procente cuprinse între 2 și 3%.
Mișcarea de revenire survine în ciuda menținerii sub anumite niveluri importante din perspectiva analizei tehnice, în timp ce la nivel fundamental piețele continuă să fie sub presiunea faptului că administrația Trump nu dă semne că va da înapoi de la aplicarea unor tarife vamale semnificative de miercuri, 9 aprilie, tarife ce riscă să împingă economia SUA și cea globală în recesiune.
Mai mult, Casa Albă anunță tarife de 104% pentru bunurile din China.
Trump schimbă placa și vorbește despre negocieri comerciale
Revirimentul este explicat de faptul că indicii americani scăzuseră luni, la deschidere, cu 15% față nivelul de miercuri seară, când președintele american Donald Trump a anunțat ridicarea unui zid tarifar în jurul SUA.
Scăderea a fost una atât de rapidă și abruptă încât o lipsă a unui impuls de creștere risca să producă un crah bursier de tip „Lunea Neagră” din 19 octombrie 1987, când Dow Jones a pierdut 22,6%.
În plus, potrivit WSJ, ministrul de Finanțe al SUA, Scott Bessent, a încercat în ultimele zile să îl convingă pe președintele american să își reconfigureze mesajul de pe conflictul tarifar pe negocierea unor înțelegeri comerciale – în caz contrar riscând o scădere și mai accentuată a piețelor bursiere, care au pierdut 10 procente în doar două zile săptămâna trecută.
Bessent l-ar fi consiliat pe Donald Trump că piețele vor rămâne sub presiune dacă administrația nu se concentrează pe scopul final – termeni favorabili în anumite acorduri comerciale cu țările vizate de tarifele reciproce.
Președintele american a adoptat de altfel un mesaj împăciuitor în ultimele două zile, Trump semnalând deschidere pentru noi negocieri care să elimine barierele tarifare și non-tarifare ale țărilor vizate de tarife și să scadă nivelul tarifelor ce ar urma să fie aplicate de SUA.
Primul hop semnificativ pentru revenirea actuală a cotațiilor este intrarea efectivă în vigoare a tarifelor, care este programată la miezul nopții.
Revenire și pe bursele europene
În același timp, prețul petrolului a revenit pe o ușoară creștere, cotația sortimentului Brent tranzacționându-se cu un plus de 0,5%.
Prețul cuprului revenise pe o scădere de 0,3%, după un plus de aproximativ 3% în sesiunea europeană, în timp ce obligațiunile americane erau vândute din nou, cu un plus de 5 puncte de bază pe rata suverană de dobândă pe 10 ani a SUA, la 4,2%.
O revenire au schițat și indicii burselor europene și asiatice, cu DAX, indicele bursei germane, pe un plus de 2,4%, după ce ieri, în deschidere, marcase un declin de 10%. La închidere, DAX și piețele europene în ansamblu afișau un declin mult mai mic, cuprins între 2 și 4%, cu o intrare agresivă la cumpărare a investitorilor.
Citeşte integral articolul Revenire pe Wall Street, unde Trump curtează investitorii cu cântecul de sirenă al negocierilor comerciale – BVB trece pe creștere și recuperează o bună parte din declin pe Curs de Guvernare