Resursa ignorată de finanțele românilor: Fondurile de investiții se ridică la doar 2% din PIB. Media UE e de 76%. Cum stau celelalte state

Resursa ignorată de finanțele românilor: Fondurile de investiții se ridică la doar 2% din PIB. Media UE e de 76%. Cum stau celelalte state
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Ponderea investițiilor financiare personale în valoarea afacerilor României este printre cele mai mici din Uniunea Europeană: 2,36% din PIB în 2023 – activele fondurilor de investiții, mai ales mutuale – potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) și Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP).

O proporție mai mare o au fondurile de pensii Pilon II, circa 8,4% din PIB estimat pentru anul trecut. Acestea, însă, nu sunt o expresie a comportamentului investițional, câtă vreme sunt obligatorii și depind de deciziile discreționare ale Guvernului, care de ani buni nu reușește să respecte legea privind distribuția cotei de CAS.

ADVERTISING

Așa stând lucrurile, cele mai recente date ale Băncii Mondiale arată o poziție relativ bună a fondurilor de pensii din România față de PIB: 7,4% în 2020 față de 6,4% în Polonia (pioniera fondurilor de pensii în regiune), 4% în Ungaria și numai 1% în Grecia, dar sub ponderea din Slovacia, Cehia și Lituania.

Mai relevantă este ponderea fondurilor de pensii facultative: doar 0,03% din PIB, care ar trebui comparată cu ponderile în două cifre din țările unde fondurile de pensii nu sunt obligatorii.

Fondurile de investiții – situația pe țări și evoluția României

În privința fondurilor de investiții relevantă este statistica și din perspectiva calculelor Asociației Europene a Administratorilor de Fonduri de investiții (EFAMA): România era pe ultimul loc, după ponderea activelor fondurilor de investiții în PIB.

ADVERTISING

De menționat că datele agregate sunt valabile la nivelul anului 2022:

Ponderea în PIB a activelor fondurilor de investiții a scăzut de la 3% în 2007 la 2% în 2022, chiar dacă valoarea plasamentelor a crescut de la 4 la 6 miliarde de euro (EFAMA include și fostele SIF-uri, care sunt accesibile doar prin bursă).

Altfel spus, ponderea scade, deși banii se înmulțesc. Și datele AAF și CNSP spun că ponderea fondurilor de investiții (exclusiv) a scăzut în PIB de la 3,14% în 2022 la 2,36% în 2023, deși PIB a crescut nominal cu 14% în 2023.

ADVERTISING

Și inflația a scăzut în 2023 la 10,4%.

2024 – speranța investitorului pe termen lung

Anul trecut și în primul trimestru din 2024, în fondurile de investiții (mutuale în majoritatea lor) au intrat mai mulți bani decât au ieșit: subscrieri nete de 942 de milioane, respectiv de 1,36 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă o tendință pozitivă certificată: într-un trimestru mai mult decât într-un an întreg anterior.

Citeşte integral analiza Resursa ignorată de finanțele românilor: Fondurile de investiții se ridică la doar 2% din PIB. Media UE e de 76%. Cum stau celelalte state pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇