Italia trebuie să pună capăt concesiunilor asupra plajelor și să permită accesul liber pe nisip. Însă guvernul condus de Giorgia Meloni trage de timp, așa că un grup de activiști a trecut la acțiune și invadează plajele concesionate pentru a face baie.
Zeci de activiști, membri ai grupului Mare Libero (Marea Liberă), dau buzna cântând pe unele dintre cele mai șic plaje din Italia, în semn de protest la adresa partidului Frații Italiei al premierului Giorgia Meloni.
Acțiunile lor de protest vizează plaje din zona Posilippo din Napoli, presărată cu vile de lux, sau Forte dei Marmi, unde dețin proprietăți designerul de modă Giorgio Armani și fosta regină Paola a Belgiei.
Accesul pe aceste plaje ar trebui să fie liber după ce Comisia Europeană a ordonat în mai multe rânduri Italiei să pună capăt contractelor de concesiune atribuite restaurantelor, cluburilor și teraselor de pe țărm. Însă proprietarii localurilor de pe plaje sunt furioși. Și sunt susținuți de partidul de la putere, relatează Politico.
Carlo Fidanza, liderul delegației Frații Italiei în Parlamentul European, i-a catalogat drept "scandalagii" pe cei din Mare Libero. Patronii localurilor de pe plaje solicită ministerului infrastructurii să pună capăt de urgență oricărei ocupări potențiale a plajelor.
Guvernul trage de timp
Guvernul condus de Meloni a încercat să amâne cu încă un an conformarea, dar a fost împiedicat de hotărâri judecătorești. Comisia Europeană a avertizat Italia cu acțiuni în justiție.
Guvernul de la Roma susține că nu trebuie să se conformeze imediat și să deschidă plajele, întrucât nu există o penurie, una dintre condițiile pentru ca legea UE să se aplice.
„Dorim să continuăm dialogul cu Comisia pentru a ajunge la o legislație comună care să țină cont de această specificitate a turismului nostru", a spus Fidenza pentru Politico, cu doar câteva zile să fie reales în Parlamentul European după o victorie importantă pentru partidul lui Meloni.
Alții își pierd răbdarea, însă, cu aceste tactici de amânare, după ani de inactivitate politică. Politicienii ecologiști și cei de stânga au cerut în campania pentru alegerile europene restricții mai dure la atribuirea concesiunilor asupra plajelor, inclusiv o limită de 12 ani.
Ca un arbitru european sătul de trucurile fotbaliștilor italieni, Comisia nu a luat în considerare motivația lui Fidanza, argumentând anul trecut într-o scrisoare că nu vede nicio dovadă că "nu există o penurie de resurse naturale pe întreg teritoriul italian care să facă obiectul concesionării de plaje".
Cu alte cuvinte, executivul european spune că argumentul invocat de Fidanza e fals și cere Italiei să se alinieze la legislația europeană referitoare la concesionarea plajelor.
Antonio Capacchione, un avocat care conduce totodată unul dintre principalele lobby-uri ale concesionarilor de plaje, este frustrat că guvernul italian "încă nu a rezolvat problema". Acum există și un impuls politic nou pentru despăgubirea deținătorilor de concesiuni, scrie publicația citată.
Lupta pentru plaje se mută pe plajă
În acest timp, activiștii de la Mare Libero nu stau la umbră și continuă lupta încet, plajă cu plajă. Ei vizează plajele ale căror concesiuni au expirat, inclusiv una unde printre acționari se numără ministrul Turismului Daniela Santanché și mogulul sporturilor cu motor Flavio Briatore.
Au mers chiar și pe plaja din Ostia, lângă Roma, unde crima organizată controla altădată concesiunile și unde afacerile de la malul mării au fost atacate.
Roberto Biagini, fondatorul grupului Mare Libero, a explicat că activiștii colaborează cu autoritatea din domeniul concurenței, notificând plajele pe care nu se respectă termenul pentru încheierea concesiunilor.
"Ne-au dat imediat feedback, au înregistrat documentele și ne-au informat despre ce municipalități au dat autorității răspunsuri satisfăcătoare, de exemplu, că încep procedurile, și ne-au pus la curent cu evoluția situației", a spus el.
Autoritatea italiană pentru concurență a anunțat luna aceasta că va face apel împotriva extinderii concesiunilor în cinci localități, poziție pe care a reiterat-o în ultimele două săptămâni.
„De la începutul anului, nimeni nu poate spune nimic dacă fiecare cetățean italian pune un prosop și înfige o umbrelă pe o plajă”, a spus Biagini, "liderul scandalagiilor" de la Mare Libro, cum îi place să se prezinte.
Mare Libro plănuiește să invadeze în continuare plajele, iar Biagini păstrează un ton glumeț, chiar dacă retorica politică se încinge. "Nu-i o provocare, ne ducem acolo ca să facem baie", susține el.
T.D.