Emiratele Arabe Unite îi vor plăti Egiptului 35 de miliarde de dolari pentru a dezvolta orașul Ras el-Hekma de pe coasta de nord-vest a țării africane, a anunțat premierul egiptean Mostafa Madbouly.
Egiptul va primi 15 miliarde săptămâna viitoare și alte 20 de miliarde în următoarele două luni, scrie Middle East Eye.
Este cea mai mare investiție străină directă într-un proiect de dezvoltare urbană din istoria modernă a Egiptului, a spus premierul.
Este un parteneriat între guvernul egiptean și un consorțiu emirat condus de ADQ.
Vestea a stârnit controverse, iar criticii guvernului au spus că terenul este una dintre cele mai valoroase locații de coastă ale Egiptului și că ar trebui dezvoltat de investitori locali.
Dar premierul Madbouly a explicat că statul egiptean va avea o cotă de 35% din profiturile aduse de proiect, deși este o investiție privată cu majoritatea acțiunilor deținute de consorțiul arab.
Suprafața proiectului Ras el-Hekma este de 170 de milioane de metri pătrați și va include cartiere rezidențiale, stațiuni turistice, școli, universități, o zonă industrială, un cartier central financiar și de afaceri, un port internațional pentru iahturi turistice, dar și un aeroport internațional la sud de oraș.
Tranzacția va include 11 miliarde de dolari deja depuse de Emiratele Arabe Unite la Banca Centrală, o sumă care va fi convertită într-un grant.
În ceea ce privește soarta locuitorilor din zona Ras el-Hekma, Madbouly a spus că vor fi relocați în alte zone și vor primi compensații financiare.
El a adăugat că proiectul va atenua criza economică a țării.
La rândul său, magnatul egiptean Naguib Sawiris a declarat că acest proiect va contribui la rezolvarea crizei actuale prin „atragerea de valută străină, crearea de locuri de muncă și stabilizarea cursului de schimb”.
Egiptul, o ţară cu peste 100 de milioane de oameni, se confruntă cu o criză economică severă, cu inflație record și deficit de valută străină.
În august, inflația anuală în Egipt a atins aproape 40%, conform cifrelor oficiale.
Mai mult de jumătate din populație era deja sub sau aproape de pragul sărăciei înainte de criza actuală.
Datoria externă s-a dublat de patru ori, ajungând la 164 de miliarde de dolari, după președinția de aproape 10 ani a președintelui Abdelfattah el-Sisi.
Ţara e în discuții cu FMI, pentru un acord de salvare care se așteaptă să depășească 10 miliarde de dolari.