Analiştii CFA România anticipează un deficit bugetar de 6,9% din Produsul Intern Brut la finalul acestui an şi o creştere a economiei de doar 2,9%. Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%.
Estimările analiştilor mai indică o rată a inflaţiei de 9,5% în următoarele 12 luni şi un indicele ROBOR care va urca la 6,94%.
Totodată, cursul euro/leu este estimat la 5,1125 în următoarele 12 luni. 88% dintre participanţii la sondajul CFA România anticipează o depreciere a leului, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.
Analiştii organizaţiei arată, de asemenea, că banca centrală va majora rata dobânzii de politică monetară la 6% în următoarele 6 luni, ceea ce va scumpi şi mai mult creditele.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 36,5 puncte.
Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţă muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Recent, și Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit semnificativ estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, până la 2,2%.