Polonia nu acceptă să-și reducă consumul de gaze naturale, deși a votat planul UE

Polonia nu acceptă să-și reducă consumul de gaze naturale, deși a votat planul UE

Guvernul polonez a precizat, miercuri, că nu va reduce consumul de gaz cu 15%, în pofida acordului european convenit cu o zi în urmă și pe care Polonia l-a votat favorabil.

Ministrul Mediului, Anna Moskwa, a spus, într-un interviu acordat presei poloneze, citată de agenţia EFE, că nu vede necesitatea reglementării folosirii gazului, întrucât Polonia se află într-o poziţie mai bună comparativ cu alte ţări membre ale UE.

"Depozitele noastre de gaze sunt pline, PGNiG (compania de stat poloneză pentru distribuţia gazului) lucrează la investiţii urgente pentru a-şi creşte capacitatea, livrările de gaze rămân stabile şi nici măcar nu este folosită întreaga capacitate de distribuţie către consumatori", a explicat ea. "Deci nu vor fi impuse limitări la consum în Polonia", a promis Anna Moskwa.

ADVERTISING

Ea a precizat că diminuarea decisă de Moscova, începând de miercuri, a livrărilor de gaze ruseşti prin conducta Nord Stream 1, la 20% din capacitatea conductei, "nu va afecta semnificativ Polonia".

Moskwa a explicat că, atunci când temperaturile vor scădea, în octombrie, va fi pus în funcţiune Baltic Pipe, gazoduct a cărui capacitate va creşte treptat. În plus, este aşteptată finalizarea probelor interconectorului cu Slovacia.

Conducta Baltic Pipe, care va transporta gaz norvegian către Polonia, va atinge în câteva luni de la darea în folosinţă capacitatea sa maximă de 10 miliarde de metri cubi pe an, aproximativ acelaşi volum de gaz pe care Polonia îl importa din Rusia.

ADVERTISING

La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat marţi că cel mai important lucru pentru guvernul de la Varşovia este "să garanteze securitatea energetică poloneză şi interesele polonezilor".

Comisia Europeană a cerut iniţial ca statele UE să-şi reducă uniform cu 15% consumul de gaze, astfel încât volume de gaz să devină disponibile pentru livrări către alte state membre, pentru a fi ajutată în special Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc.

Planul Bruxelles-ului a fost, însă, criticat de mai multe state membre, mai ales cele din sudul UE, astfel că în urma negocierilor din Consiliul UE acordul convenit marţi prevede că statele membre vor face "tot posibilul" să-şi reducă cu 15% consumul de gaze în perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani.

ADVERTISING

Angajamentul este voluntar, dar în cazul unui "risc de penurie gravă" va deveni obligatoriu. Mecanismul stabilit în final prevede mai multe situaţii în care ţările membre vor putea cere aplicarea unor derogări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇