Deficitul sectorului public al Germaniei a urcat până la 189,2 miliarde de euro în 2020, din cauza pandemiei de coronavirus.
Este primul deficit înregistrat de Germania după 2013 şi, de asemenea, cel mai mare sold negativ înregistrat de la reunificarea ţării, în urmă cu trei decenii, a anunţat miercuri Oficiul federal de statistică, transmite Reuters.
Pandemia de coronavirus, care a provocat peste 77.000 de decese în Germania, a devastat cea mai mare economie europeană, chiar dacă aceasta s-a dovedit mai rezistentă decât estimau analiştii.
Unul dintre motive este şi continuarea exporturilor puternice spre China.
Oficiul federal de statistică a informat că în 2020 cheltuielile publice au crescut cu 12,1%, până la 1.700 miliarde de euro, pe măsură ce Guvernul de la Berlin a folosit toate instrumentele pentru a contracara impactul mai multor luni de carantină, în timp ce veniturile din taxe au scăzut cu 3,5%, până la 1.500 miliarde de euro.
Acest nivel ridicat al cheltuielilor ar urma să continue, având în vedere că luna trecută ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, a promis că va face tot ceea ce este nevoie pentru a permite Germaniei să cheltuie pentru a ieşi din recesiunea economică provocată de coronavirus.
Motorul economic al Europei încetinește. Germania, între depresiune și speranțe de creștere
Valul 3 menține închise afacerile
În prezent, Germania se confruntă cu al treilea val al pandemiei, care va menţine închise mai multe afaceri, precum baruri sau cinematografe, cel puţin până la finele acestei luni.
Cu toate acestea, numărul persoanelor care lucrează part-time a scăzut luna trecută, graţie creşterilor înregistrate în sectorul industrial, care profită de pe urma exporturilor robuste, a precizat institutul economic Ifo.
Germania a încheiat 2020 cu o creştere economică peste aşteptări, în pofida carantinei
Companiile germane pot scurta programul de lucru al angajaţilor pe baza unei scheme guvernamentale destinată evitării şomajului în masă şi care oferă companiilor subvenţii pentru menţinerea angajaţilor pe statele de plată.
Potrivit estimărilor Ifo, în luna martie în Germania erau 2,7 milioane de angajaţi care lucrau în sistem kurzarbeit, în scădere faţă de 2,9 milioane în luna februarie.
Numărul persoanelor care au profitat de acestă schemă guvernamentală a atins un vârf de şase milioane în urmă cu un an, însă între timp a scăzut constant, după ce Germania a intrat în a doua carantină la finele anului trecut.