Ordinul ANPC prin care erau sancționate băncile pentru modul de calcul al ratelor a fost suspendat de instanță

Ordinul ANPC prin care erau sancționate băncile pentru modul de calcul al ratelor a fost suspendat de instanță

Vineri, Curtea de Apel Cluj a decis suspendarea Ordinului Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) din 23 mai prin care erau sancționate mai multe bănci pentru practici înșelătoare aplicate la modul de calcul al ratelor.

Instanța nu s-a pronunțat încă pe fondul problemei, ci doar s-a suspendat aplicarea ordinului ANPC, pentru a evita pierderi mari dacă acest ordin va fi anulat în cele din urmă de instanță, informează Economedia.

Curtea de Apel Cluj a admis astfel cererea de suspendare a ordinului depusă de Banca Transilvania. Ordinul este suspendat până la pronunțarea instanței de fond. ANPC și președintele instituției pot face recurs în termen de 5 zile.

ADVERTISING

Și la Curtea de Apel București s-au judecat, vineri, cereri similare, formulate de BRD, Raiffeisen, Credit Europe și First Bank, dar instanța a amânat cauza/pronunțarea până pe 30 iunie.

Reamintim că la jumătatea lunii mai, ANPC a anunțat că a amendat 11 bănci din România, cu 550.000 de lei, pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor creditelor. Mai exact, ANPC contesta faptul că pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cele 11 bănci amendate sunt: ING Bank, First Bank, Credit Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.

Pe lângă amenzi, comisarii ANPC au propus emiterea unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

ADVERTISING

O săptămână mai târziu, ANPC a sancționat alte 8 bănci - EXIM Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank ( fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank, Vista Bank. Amenzile au fost în valoare de 400.000 de lei și s-a propus și aici emiterea unor noi grafice de rambursare.

Băncile au reacționat la decizia ANPC spunând că acest mod de calcul al ratelor este perfect legal și este practicat în toată lumea.

De asemenea, băncile au atras atenția că dacă se va aplica un alt mod de calcul, prin care să se plătească proporții mai mari din principalul creditului, clienții vor ajunge să plătească rate mai mari în prima parte a creditului, ceea ce ar pe mulți i-ar face să nu se mai califice la credite, depășind gradul de îndatorare.

Chiar și un funcționar ANPC a criticat decizia de a amenda băncile și a acuzat conducerea că nu are noțiuni elementare de matematică. Dar conducerea ANPC a decis atunci să pună la dispoziția clienților băncilor o adresă de e-mail la care aceștia să reclame problemele pe care le au cu creditele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇