Un funcționar ANPC critică decizia de a amenda băncile și acuză conducerea că nu are noțiuni elementare de matematică

Un funcționar ANPC critică decizia de a amenda băncile și acuză conducerea că nu are noțiuni elementare de matematică

Decizia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor de a amenda 11 bănci pentru modul de calcul al dobânzilor la credite este criticată dur chiar de un funcționar ANPC.

Dumitru Manțu, funcționar în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Constanța, a trimis o scrisoare publică, adresată președintelui ANPC Horia Constantinescu, în care arată că rambursarea creditului în rate egale este legală, scrie Profit.ro.

Mai mult, spune el, emiterea de noi grafice de rambursare în rate descrescătoare ar fi ”vădit abuzivă și fără niciun fundament”.

ADVERTISING

Dumitru Manțu acuză conducerea ANPC de lipsa noțiunilor elementare de matematică, dar speculează și că această acțiune este menită să ducă controlul financiar-bancar la BNR.

”Prin constatarea și prezentarea publică în mod nefundamentat, ca fiind abateri de la prevederile legale, a unor calcule matematice ale anuităților (ratelor), care ar trebui să reprezinte noțiuni elementare pentru funcționarii publici din cadrul Autorității care realizează acțiuni de control din domeniul financiar, probabil se dorește în mod premeditat ducerea în derizoriu a competenței Autorității în vederea preluării competențelor de control de către Banca Națională a României. Deja în urma comunicatului de presă funcționarii publici din cadrul Autorității sunt numiți „analfabeți funcțional” în mass media.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Noțiuni elementare pe care conducerea Autorității nu le deține, dar nici nu s-a asigurat că sunt însușite de funcționarii publici de execuție cu atribuții de control din domeniul financiar, deși obligația de perfecționare periodică este prevăzută de lege”, spune Manțu.

Potrivit acestuia, ratele descrescătoare reprezintă un avantaj pentru consumatori pe termen lung. Dar, subliniază el, pe termen scurt ar trebui să plătească rate mai mari, ceea ce înseamnă că unii nu ar mai fi exigibili pentru a contracta credite, având în vedere că există o limită privind gradul de îndatorare.

ADVERTISING

11 bănci din România au fost sancţionate de ANPC pentru practici comerciale înşelătoare la modul de calcul al ratelor la credite.

Ulterior, Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) și Asociaţia Româna a Băncilor (ARB) au emis un comunicat comun în care afirmă că este vorba de o formulă de calcul practicată la nivel mondial.

"Băncile din România respectă legislația națională privind modalitatea de calcul a ratelor în conformitate cu OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. În fapt, vorbim de o formulă de calcul practicată la nivel mondial, astfel că ANPC contestă o metodă legală de calcul a rambursării creditului folosită în întreaga lume", au scris reprezentanţii băncilor în comunicatul remis SpotMedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇