Oamenii de afaceri nu sunt de acord cu revenirea la cota progresivă: Este și un mod de a atrage atenția de la nedeclararea averilor

Oamenii de afaceri nu sunt de acord cu revenirea la cota progresivă: Este și un mod de a atrage atenția de la nedeclararea averilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de afaceri nu sunt de acord cu revenirea la impozitarea progresivă, idee readusă în discuție în ultima perioadă.

Cota unică a stimulat mediul de afaceri, a stimulat investițiile și, pe de altă parte, a debirocratizat plata impozitelor, a declarat pentru SpotMedia.ro Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Iar a schimba această regulă fiscala, subliniază el, ar fi o lovitură pentru spiritul antreprenorial, pentru investiții.

Ce ar însemna revenirea la impozitarea progresivă: O lovitură pentru antreprenori, pentru investiții, nu s-ar strânge bani la buget, s-ar încuraja plata la negru. Un joc politic, un subiect electoral

”Pentru mediul de afaceri, pe oricine întrebi, că este mic întreprinzător, că este mediu, că este mare, cota unică a stimulat mediul de afaceri, a stimulat investițiile și, pe de altă parte, cel puțin principial, a debirocratizat plata impozitelor.

ADVERTISING

A schimba această regulă a jocului unde nu cred că mai există o altă măsură fiscală pentru care să avem unanimitate în mediul de afaceri, deci a schimba această regulă fiscală cred că ar fi o lovitură pentru spiritul antreprenorial, pentru investiții etc”, ne-a declarat Florin Pogonaru.

Cota unică nu a permis să se acumuleze bogății

Potrivit președintelui Asociației Oamenilor de Afaceri din România, dacă se dorește astfel să fie impozitate averile mari, subiect discutat la nivelul UE, în România există cei mai puțini oameni bogați din Europa Centrală.

Florin Pogonaru subliniază că, în țara noastră, nu se poate spune că prin cota unică s-a permis să se acumuleze bogații, să se creeze capitaliști veroși români.

”Probabil, dacă este să ne aliniem cu ceea ce se discută pe plan european, și într-adevăr înțelegem că este o problemă de concentrarea bogăției la nivel mondial, ar trebui să ne uităm puțin la cazul specific al României. Și deși poate să sune puțin ciudat, o sa vedem că România, în Europa Centrala, are cei mai puțini bogați. Avem mai puțin ca Bulgaria, ca Cehia.

ADVERTISING

Nu cred, din acest punct de vedere, că cota unică a permis să se acumuleze bogații, să creeze capitaliști veroși români, nu cred că a fost vreo problemă cu așa ceva. Sigur, la nivel european și mondial, se discută impozitarea averilor.

Este un subiect care poate fi abordat oriunde, dar cred că în România acest subiect cu impozitarea averilor ar trebui să înceapă de la declararea averilor și, în primul rând, de la declararea averilor de către politicieni”, a mai precizat președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Revenirea la impozitul progresiv, o măsură electorală ce nu ar ajuta pe nimeni

Așadar, Florin Pogonaru consideră că tema revenirii la impozitul progresiv, readusă în discuție în această perioadă, este una electorală și care nu ar ajuta pe nimeni.

Nu ar ajuta pe nimeni. Nu văd pe cine. Putem să ne uităm la gradul de colectare la buget, dar vă spun că în acel moment va fi datorită birocrației, lucrurile se vor complica și colectarea riscă să fie mai mică, așa cum s-a dovedit de fiecare dată. Când birocratizezi o măsura fiscală, gradul ei de colectare în principiu scade.

ADVERTISING

Este mai mult jucată politic, electoral în momentul de față, ca o măsură populistă în care se arată ”noi vrem sa îi pedepsim pe bogați, vrem să ajutăm marea masă a populației”. Hai să discutăm asta: are România bogați? Hai să îi vedem și noi că poate nu știm.

Dar să îi vedem comparativ la Europa Centrală, la cei din jurul nostru. Haideți să vedem la toate țările acestea, cum stăm la procentul ”bogați” și de ce nu are România bogați”, mai spune președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Mai mult, antreprenorul este de părere ca această temă reprezintă și un mod de a atrage atenția de la nedeclararea averilor.

”Bineînțeles că politicienilor nu le arde să spună, să se discute despre impozitarea averilor. Într-un fel este și un mod de a atrage atenția de la nedeclararea averilor. Orice se poate discuta, dar haideți să vedem: pentru România a fost atractivă cota unică? Există masuri comparabile cu cota unică în atragerea investițiilor, inclusiv investițiilor străine?

Să le discutăm și să vedem ce este mai important în momentul de față. Dacă renunțăm la cota unică, pe cine ajută? Poate colectarea la buget? M-aș mira. Pe altcineva nu poate să ajute. Ce dărâmă renunțarea la cota unică? Între altele interesul investițional pentru România și interesul investițional în general, mai ales în această perioadă”, a conchis Florin Pogonaru.

PSD și ProRomânia vor să revenim la cota progresivă, Guvernul nu e de acord

Renunțarea la cota unică de impozitare și revenirea la impozitarea progresivă a devenit un subiect tot mai dezbătut în ultima vreme. Măsura este dorită de PSD și ProRomânia, dar contestată de Guvernul Orban.

Victor Ponta a scris recent pe Facebook că este necesară această schimbare, ”dupa 15 ani de cotă unică și având în vedere gravele inegalități sociale și economice pe care pandemia de coronavirus le accentuează în fiecare zi ”.

Chiar și economistul-sef al Băncii Naționale a României( BNR), Valentin Lazea, susține reintroducerea impozitării progresive. Într-un articol publicat pe blogul OpiniiBNR, acesta afirmă că există trei motive pentru care un stat ar dori să revină la această măsura și le explică pe larg.

În schimb, premierul Ludovic Orban spune ca ”PNL apăra cota unică, fiind una dintre măsurile liberale cele mai importante, care au avut efecte extrem de favorabile pentru România”.

Cota unică a fost adoptată de Guvernul Tăriceanu

Cota unică de impozitare a fost adoptată la finalul lunii decembrie 2004 de către Guvernul Tăriceanu, fiind aplicată atât pentru profitul companiilor, cât și pentru veniturile populației.

Măsura a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2005.

Anterior, în România s-a aplicat impozitarea diferențiată, cu 5 praguri de venit impozabil: 18%, 23%, 28%, 34% si 40%. Veniturile mici nu erau impozitate.

Citește și:

Să revenim la cota progresivă? Iancu Guda spune că nu are rost: Impozitul din salariu reprezintă sub 3% din veniturile statului. Se va încuraja plata la negru!

PSD și Ponta vor să revenim la impozitarea progresivă. Gabriel Biriș: Clasa mijlocie a avut de pierdut. Oamenii bogați nu au fost afectați

Președintele CFA România, despre revenirea la cota progresivă: Ar demobiliza oamenii să muncească mai mult


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇