PSD și Ponta vor să revenim la impozitarea progresivă. Gabriel Biriș: Clasa mijlocie a avut de pierdut. Oamenii bogați nu au fost afectați

PSD și Ponta vor să revenim la impozitarea progresivă. Gabriel Biriș: Clasa mijlocie a avut de pierdut. Oamenii bogați nu au fost afectați

România nu trebuie să se întoarcă la impozitarea progresivă, consideră consultantul fiscal Gabriel Biriș, așa cum au tot cerut PSD și ProRomânia în ultima vreme.

El a explicat pentru SpotMedia.ro că, în urma impozitării diferențiate, ce s-a aplicat până în 2004, clasa mijlocie a avut de pierdut.

Și asta pentru că s-a aplicat pentru salarii și alte activități independente, mai exact pentru clasa medie. În schimb, cei cu venituri mari obținute din câștiguri de capital sau din dividende nu au fost afectați.

ADVERTISING

Ce ar însemna revenirea la impozitarea progresivă: O lovitură pentru antreprenori, pentru investiții, nu s-ar strânge bani la buget, s-ar încuraja plata la negru. Un joc politic, un subiect electoral

”Hai să vedem când am avut cote progresive, pe care văd că unii le laudă din nou, la ce s-au aplicat ele. Până în 2004 am avut impozitare diferențiată de la 18% la 40%. S-a aplicat pe veniturile din salarii și din activități independente, în general pentru clasa medie. Pentru că eu nu știu oameni bogați din salariu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oamenii bogați sunt și au fost bogați din câștiguri de capital, adică din vânzări de companii sau tranzacții imobiliare care în acea vreme erau impozitate cu 1%.

Oamenii bogați mai erau și sunt în continuare din dividende, din companiile pe care le dețin care și atunci, la fel ca și acum, erau impozitate cu 5%. De asemenea, oamenii erau foarte bogați, unul a și ajuns să candideze la prezidențiale, din speculații imobiliare, care nu erau deloc impozitate. Deci cine pierdea din cotele progresive? Exact clasa mijlocie”, ne-a declarat Gabriel Biriș.

ADVERTISING

La buget au ajuns cu 40% mai mulți bani decât erau înainte cu cota progresivă

Avocatul subliniază că, după introducerea cotei unice, au ajuns la buget mai mulți bani decât cu impozitarea progresivă.

”După introducerea cotei unice și eliminarea unor excepții și o îmbunătățire ușoara a colectării, în 2007 s-a ajuns la 3,8% din PIB. Adică la buget au ajuns cu 40% mai mulți bani decât erau înainte, cu cota progresivă.

Deci cu impozitarea progresivă nu câștiga nici bugetul și nu există nici fondurile clamate acum pentru redistribuire. O sumă de perdanți”, atrage atenția consultantul fiscal.

Mutarea contribuțiilor a creat dezechilibre

Gabriel Biriș consideră că în momentul de față există probleme cu impozitul pe venit, după ce Guvernul PSD a decis în 2018 mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat.

”Dacă ne uitam la situația actuală, avem o problemă cu impozitul pe venit. Pentru că echilibrele au fost stricate în 2018 de către PSD, când cu mutarea contribuțiilor. Ar fi trebuit calculate procentele de contribuție în așa fel încât sumele de plată sa fie la fel ca înainte.

Ca să fie neutru, CAS-ul nu trebuia să fie 25%, ci 21%. Iar CASS-ul nu trebuia să fie 10%, trebuia să fie 8,8%.

Ei ce au făcut? Au mărit si CAS-ul, și CASS-ul și ca să nu scadă netul oamenilor au scăzut cota unică la impozitul pe venit de la 16% la 10%. Ceea ce a creat niște dezechilibre. Au făcut acest lucru pentru că PSD avea nevoie în campania următoare să mărească pensiile.

Și au luat o halcă de la bugetul de stat, prin scăderea impozitului pe venit din salariu și au mutat-o la bugetul de pensii. Acum, noi ar trebui să ne refacem echilibrele. Să ne uităm care sunt distorsiunile create de efervescența aceasta legislativă din ultimii ani de zile. Și să reparăm ce am stricat. În niciun caz să stricăm ceea ce este bun. Cota unică a adus multe lucruri bune”, a subliniat Gabriel Biriș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇