Moment de cotitură pentru căile ferate britanice: Prima renaționalizare

Moment de cotitură pentru căile ferate britanice: Prima renaționalizare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

South Western Railway (SWR) a revenit în proprietate publică duminică, devenind prima companie feroviară renaționalizată de guvernul laburist, într-un demers amplu de reformare a transportului feroviar britanic. Este începutul unui plan care prevede ca aproape toate serviciile de transport feroviar de pasageri din Anglia să revină sub control public până în 2027.

O nouă eră pentru căile ferate

„Astăzi este un moment de cotitură în efortul nostru de a readuce căile ferate în serviciul pasagerilor”, a declarat ministrul Transporturilor, Heidi Alexander, într-un comunicat citat de Deutsche Welle. De la ora 01:59 dimineața (ora locală), SWR a intrat oficial sub control public.

Guvernul britanic a numit această tranziție „o nouă eră pentru căile ferate”, potrivit BBC, dar a evitat să promită o scădere imediată a tarifelor. În schimb, oficialii se concentrează pe îmbunătățirea serviciilor și investiții în infrastructură.

Renunțarea la un model considerat „eșuat”

SWR este acum operat de Departamentul pentru Transport (DfT), urmând să fie integrat în viitoarea structură Great British Railways (GBR), care va superviza întreaga infrastructură feroviară. Deși GBR nu a fost încă înființată oficial – Parlamentul urmează să voteze în toamnă – guvernul a transmis că procesul de reformă este în curs și va dura.

Mick Whelan, liderul sindicatului feroviar Aslef, a salutat decizia: „Toți cei care lucrează în industrie știu că privatizarea... nu a funcționat și nu funcționează.” O opinie similară a fost exprimată și de Eddie Dempsey, secretarul general adjunct al RMT: „Trecerea SWR în proprietate publică este un pas important și o respingere clară a modelului eșuat de privatizare”.

Sindicatele salută renaționalizarea, dar avertizează asupra externalizărilor

Totuși, sindicatele și-au exprimat îngrijorarea că personalul din zone precum securitatea, curățenia sau accesul va continua să fie externalizat către firme private, ceea ce ar submina spiritul renaționalizării.

„Munca noastră nu este completă cât timp colegii noștri contractați nu beneficiază de pe urma revenirii în proprietate publică”, a transmis RMT.

Britain's railways renationalised
Foto: Hepta.ro

Conservatorii cer rezultate rapide

Opoziția conservatoare a criticat planurile, cerând dovezi clare că această schimbare va aduce beneficii reale pasagerilor. „Laburiștii au vorbit ani la rând despre avantajele renaționalizării, iar acum trebuie să livreze: prețuri mai mici, servicii mai bune și sfârșitul grevelor și al haosului”, a spus Gareth Bacon.

Ce urmează?

Două alte companii, C2C și Greater Anglia, vor fi aduse sub control public până la finalul anului. Alte șapte – inclusiv Avanti West Coast, CrossCountry și Great Western – vor fi renaționalizate până în 2027, când le expiră contractele, sau mai devreme, dacă performanțele lor sunt considerate nesatisfăcătoare.

Potrivit Deutsche Welle, guvernul estimează că renaționalizarea ar putea economisi până la 150 de milioane de lire sterline. În același timp, administrația Starmer speră să pună capăt celor „30 de ani de fragmentare” a sistemului feroviar.

În prezent, sistemele feroviare din Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord sunt deja în proprietate publică, iar noua entitate GBR va colabora cu administrațiile regionale pentru a gestiona integrat rețeaua de cale ferată din Marea Britanie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇