Maxim istoric al dolarului faţă de leu şi record în faţa euro. Cum s-a ajuns aici şi ce ne aşteaptă

Maxim istoric al dolarului faţă de leu şi record în faţa euro. Cum s-a ajuns aici şi ce ne aşteaptă

Dolarul a atins, marţi, un maxim istoric în raport cu leul, fiind cotat de BNR pentru prima oară peste 4,8 lei.

În acelaşi timp, moneda americană a ajuns la cel mai mare nivel şi față de euro din ultimii 20 de ani.

evolutie-curs-dolar
Grafic realizat de BNR

Dolarul a făcut un salt mare azi în România, fiind cotat la 4.8088 lei, după ce ieri era 4.7348 lei.

Acum două luni, dolarul depășea pentru prima dată pragul de 4,7 lei, iar în martie un dolar costa sub 4,5 lei.

BNR a cotat astăzi un euro la 4.9449 lei.

De ce scade euro faţă de dolar

Dar dolarul ia avânt de ceva vreme şi faţă de euro. Cursul de schimb euro-dolar a coborât, marţi, la cel mai scăzut nivel din istorie, moneda unică fiind aproape la paritate cu dolarul.

Euro a coborât până la un curs de 1,03 dolari, un nivel nemaivăzut de la finele lui 2002, când existau încă numeroase necunoscute cu privire la noua monedă europeană.

De vină pentru deprecierea euro sunt riscurile create de invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţului gazelor naturale pe care a provocat-o războiul, transmite AFP preluată de Agerpres.

"Îngrijorările crescute cu privire la o posibilă recesiune duc la deprecierea monedei euro, în timp ce dolarul este în creştere", a comentat Fiona Cincotta, analistă la City Index.

ADVERTISING

Traderii pariază pe faptul că Banca centrală a SUA (Fed) va continua să majoreze dobânda în mod agresiv, pentru a ţine sub control inflaţia.

În plus, datele financiare arată că activitatea economică în zona euro a încetinit puternic în luna iunie în sectorul privat, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni. "Acesta este un semn că economiile încep să resimtă cu adevărat efectele inflaţiei ridicate", au subliniat analiştii de la OFX.

Avem acum de-a face cu o depreciere a monedei euro mai puternică decât în 2016, când criza datoriilor suverane din zona euro şi ulterior votul în favoarea Brexit au generat îngrijorări cu privire la o destrămare a UE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce urmează

În plus, inflaţia nu ar urma să se calmeze în perioada următoare, având în vedere că preţurile la energie continuă să crească, în special din cauza unei greve din Norvegia care limitează producţia de hidrocarburi.

"Creşterile puternice ale preţurilor la gaze şi electricitate creează un risc important ca economia UE să intre în recesiune mai devreme decât se preconiza", afirmă Trevor Sikorski, analist la Energy Aspects.

De la începutul anului şi până în prezent, preţul gazelor naturale la hub-ul TTF, un preţ de referinţă pe piaţa gazelor naturale din Europa, a crescut cu aproape 150%, ajungând marţi la 176,01 euro pentru un Megawatt-oră. Comparativ, înaintea invadării Ucrainei era sub pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră.

Spre deosebire de Fed, Banca Centrală Europeană (BCE) are o marjă de manevră limitată pentru a înăspri politica monetară, pentru ca o majorare agresivă a dobânzilor ar face datoria unor state din zona euro greu de suportat.

În acest context, orice apreciere a monedei euro trebuie văzută ca "o revenire pe termen scurt", avertizează Fawad Razaqzada, analist la StoneX, care se teme că în absenţa unor modificări majore pe frontul ucrainean sau din partea BCE, moneda unciă îşi va continua deprecierea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇