Marile companii, în special din industria alimentară, ar putea primi facilități fiscale pentru a compensa creșterea prețurilor la energie

Marile companii, în special din industria alimentară, ar putea primi facilități fiscale pentru a compensa creșterea prețurilor la energie

Autorităţile iau în calcul implementarea unor măsuri de sprijin financiar pentru marile companii din unele ramuri ale industriei, precum cea alimentară, care nu beneficiază de susţinere în contextul majorării tarifelor la gaz natural sau energie electrică.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a spus că printre măsurile care se intenţionează a fi luate se numără reducerea TVA sau ajutor de stat, condiţionat însă.

"Astăzi am prezentat în Guvern un pachet pe energie: strategia energetică a României, Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice şi sursele de finanţare pentru a realiza obiectivele şi acţiunile din plan.

ADVERTISING

De asemenea, am avut discuţii foarte bune în Guvern, colegul meu de la Agricultură mi-a adus în atenţie şi ne-a adus tuturor în atenţie anumite lucruri care s-au întâmplat în agricultură, acolo unde preţurile au fost foarte mari şi anumite companii, care nu sunt nici mici, nu sunt nici mijlocii, sunt mari, nu au fost prinse în legea compensării şi de atunci, dacă îmi aduc bine aminte, din comisii, cu toţii când am fost am zis că va trebui să gândim ceva separat şi pentru industria alimentară şi pentru alte industrii, în aşa fel încât să ajutăm şi acele companii.

ADVERTISING

Şi ne gândim foarte serios şi luăm în calcul o posibilă scădere, de exemplu, a TVA-ului la 5%, ne gândim foarte serios la a avea nişte scheme de ajutor de stat pentru acele anumite industrii, cum este industria alimentară şi altele, dar am vrea să le condiţionăm, de exemplu, aşa cum este la marii consumatori din energie, de păstrarea locurilor de muncă, de realizarea unor investiţii.

Adică nu vrem să zicem: te ajutăm, faci ce vrei cu banii, plăteşti acuma, scapi. Nu! Te ajutăm, mergem mai departe, suntem alături de tine, dar vrem să vedem că te şi dezvolţi”, a afirmat ministrul Energiei, luni seară, la Realitatea Plus.  

ADVERTISING

Popescu a precizat că au fost prezentate inclusiv investiţiile pe care ministerul le intenţionează a le face în diverse sectoare, cum ar fi complexurile energetice Oltenia, Hunedoara, în Hidroelectrica pentru facilităţi de producere a energiei verzi onshore sau offshore, sau în Romgaz.   

Popescu a mai afirmat că strategia energetică a României va fi aprobată de Guvern "în perioada următoare”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇