Mai mult de jumătate din companiile străine consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit

Mai mult de jumătate din companiile străine consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit

Mai mult de jumătate dintre membrii Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră că mediul economic din România s-a înrăutățit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor șapte ani.

Doar o treime dintre investitorii care au răspuns celei mai recente ediții a Business Sentiment Index (BSI) efectuat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) consideră piața din România atractivă în toamna anului 2023, față de 47% cât declarau acelaşi lucru în primăvară, pe fondul introducerii noului pachet de măsuri fiscal, informează Ziarul Financiar.

În plus, mai mult de jumătate dintre membrii FIC consideră că mediul economic din România s-a înrăutătit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani.

ADVERTISING

„Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori şi vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă, de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiții de piață nu s-au schimbat dramatic şi că România continuă să înregistreze creştere economică față de alte țări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage şi mai multe investiții.

Anul trecut, fluxul de investiții străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Din păcate, aceste mişcări bruşte de politică fiscală motivate doar de dorința de a aduce mai mulți bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar percepția, ci şi investițiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autoritățile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investiții, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente, pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, preşedintele FIC.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Semnalele cu privire la posibilitatea introducerii unor noi taxe determină companiile să fie mai precaute cu alocarea bugetelor pentru noi investiții: 20% dintre respondenți vor reduce aceste cheltuieli în perioada următoare, iar numărul celor care se aşteaptă ca veniturile să crească în următoarele luni a scăzut de la 70% în martie la 54% în octombrie.

Percepția asupra constrângerilor normative aproape a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani (doar 3,8% dintre respondenți consideră că țara noastră este competitivă din acest punct de vedere).

În acelaşi timp, povara fiscală s-a înrăutățit comparativ cu ultimii 4 ani (53% dintre respondenți au marcat România ca fiind necompetitivă).

ADVERTISING

Procentul companiilor care se aşteaptă ca afacerea să crească pe piața externă a crescut de la 30% în martie la 40% în octombrie, în timp ce pentru piața internă sentimentul a scăzut cu 6%.

Cu toate că numărul celor care au în vedere reducerea forței de muncă a crescut de la ultima ediție (19% în octombrie față de 11% în martie anul curent), o parte importantă dintre companii (41%) au în plan angajări noi. Numărul celor care consideră că forța de muncă disponibilă pe piața din România este competitivă a rămas relativ constant în ultimii doi ani (40%).

România continuă să obțină un scor foarte slab la infrastructură (58%), birocrație (88%) şi transparență şi consecvența aplicării politicilor (79%) rămânând necompetitivă în percepția investitorilor străini.

Cele mai mari provocări pentru investitori sunt impozitarea, neclarități şi incertitudini legislative, inflația ridicată /rata dobânzii şi lipsa forței de muncă.

Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat în anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal. De asemenea, investițiile companiilor membre au fost peste 10 miliarde lei, reprezentând 25% din cheltuielile de capital conform execuției bugetului consolidat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇