Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere la 2% estimarea de creştere economică pentru acest an, de la 2,8% anterior.
De vină în principal sunt scăderile din industrie şi rezultatele neaşteptat de slabe din agricultură.
„Evoluţiile macroeconomice din primul semestru şi ale indicatorilor sectoriali din perioada ianuarie-august 2023 arată o decelerare mai amplă a activităţii economice pentru anul 2023 (+2,0%) decât cea estimată în ultimele prognoze (+2,8%).
Influenţele în acest sens au provenit din comportamentul sectorului industrial, care nu a reuşit să-şi diminueze amplitudinea contracţiei, şi din rezultatele neaşteptat de slabe din agricultură, temperaturile ridicate precum şi precipitaţiile sub limitele mediei conducând la randamentele reduse pentru unele culturi cum ar fi porumbul şi floarea soarelui.
Astfel, dinamica valorii adăugate brute din industrie este estimată în scădere la -3,1% de la -0,2%, în scenariul de vară, iar pentru agricultură revizuirea este una semnificativă, la o creştere moderată de 1,8%, comparativ cu 10,6% în prognoza de vară", arată CNSP în varianta de toamnă a Prognozei pe termen mediu 2023-2027.
Avansul economiei va fi susţinut de construcţii şi servicii, a căror valoare adăugată brută se va majora cu 7,8% şi, respectiv, 3,1%. De remarcat evoluţia semnificativă a sectorului construcţii în perioada ianuarie-august 2023 (+13,2%), ceea ce a condus la o dinamică peste aşteptări pe ansamblul anului.
Pe de altă parte, CNSP menţionează că o scădere vine şi din consumul populaţiei, dinamica estimată fiind în descreştere cu 0,8%. Oamenii nu mai cumpără bunuri şi servicii, având un comportament mai prudent, în condiţiile în care creditele sunt mai scumpe şi a crescut tendinţa de economisire.
Ce urmează din 2024
Pentru anul viitor, evoluţia PIB a fost, de asemenea, revizuită în scădere cu 0,8%, până la un avans de 3,4%, pe fondul unei redresări mai lente a sectorului industrial şi a cererii externe, din cauza incertitudinii ridicate asupra tensiunilor geopolitice internaţionale şi a unui comportament de consum mai prudent al populaţiei.
Pe termen mediu, ritmul anual de creştere a PIB este estimat la 4,3%, în condiţiile unui climat economic favorabil şi continuării absorbţiei fondurilor europene.
Prognoza pentru inflaţie şi salarii
Estimările privind inflaţia pentru anul curent (7,4%) s-au menţinut, o abatere marginală de doar 0,1 puncte procentuale înregistrându-se pentru media anuală (10,5%).
Procesul inflaţionist se va atenua pe toată perioada de prognoză, excepţie făcând primul trimestru din 2024, când se vor resimţi temporar efectele măsurilor de creştere a sustenabilităţii fiscale.
Conform traiectoriei estimate, este de aşteptat ca inflaţia la sfârşitul anului să se încadreze, începând cu 2025, în marjele ţintei de inflaţie stabilite de BNR, subliniază Comisia de Prognoză.
În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, acesta au fost estimat cu o creştere de 13,2% în 2023, ceea ce în termeni reali înseamnă un avans al puterii de cumpărare de 3%. Trendul ascendent va continua anul viitor (+9,1%), ca urmare a măsurilor implementate încă din anul curent şi a celor preconizate a fi introduse începând cu 1 ianuarie 2024, se mai arată în documentul citat.