Isărescu spune că cei mai mulți români au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar

Isărescu spune că cei mai mulți români au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar

Majoritatea cetăţenilor adulţi din România au cunoştinţe insuficiente în domeniul financiar, a declarat, luni, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

În opinia sa, un cetăţean trebuie să cunoască modul de funcţionare a economiei în general şi a economiei naţionale, a economiei de piaţă, în special.

"Majoritatea cetăţenilor adulţi din România au cunoştinţe insuficiente în domeniul financiar. Este însă cunoscut că, pentru o funcţionare cât mai eficientă a mecanismelor economice, fiecare persoană activă ar trebui să deţină informaţii economico-financiare minime, care să-i permită să-şi gestioneze banii şi riscurile asociate în mod responsabil, să cunoască modul de funcţionare a economiei în general şi a economiei naţionale, economiei de piaţă, în special", a punctat guvernatorul BNR.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte rolul educaţiei financiare din perspectiva BNR, Mugur Isărescu a subliniat necesitatea înţelegerii unor concepte economice importante pentru fiecare cetăţean activ, precum mecanismul inflaţiei sau procesul de formare a dobânzilor.

"Acum câteva cuvinte despre cum vedem noi la Banca Naţională rolul educaţiei financiare. Înţelegerea unor concepte economice importante pentru fiecare cetăţean activ, precum mecanismul inflaţiei, ca să dau un exemplu sau procesul - că este un adevărat proces de formare a dobânzilor, nu le scoate nimeni din coş - sunt o ţintă intrinsecă a educaţiei financiare din punctul nostru de vedere.

ADVERTISING

Educaţia financiară devine pentru banca centrală - şi nu numai la noi, la orice bancă centrală - un element complementar al politicilor de reglementare şi supraveghere şi chiar al stabilităţii financiare. Aşadar, suntem direct interesaţi de creşterea nivelului de cunoştinţe în rândul publicului adult, dar nu numai - şi de folosire a oricărui instrument ce poate dezvolta atitudini şi comportamente sănătoase din punct de vedere economic în rândul populaţiei şi, în special, în rândul tinerei generaţii", a mai spus Isărescu.

ADVERTISING

El a menţionat că Banca Naţională s-a ocupat de educaţia financiară încă din 1991, odată cu promulgarea primelor legi bancare, cu mult înainte ca aceasta să fie un subiect de interes atât pentru autorităţi cât şi pentru public.

Isărescu a mai spus că, anual, sunt alocate importante resurse financiare pentru îmbunătăţirea programelor de comunicare cu publicul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇