Într-o ieșire fără precedent, guvernatorul Băncii Ungariei critică Guvernul Orban: Toate plafoanele de preț ar trebui eliminate imediat

Într-o ieșire fără precedent, guvernatorul Băncii Ungariei critică Guvernul Orban: Toate plafoanele de preț ar trebui eliminate imediat

Inflația din Ungaria s-ar putea situa între 15 și 18% anul viitor, susţine guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei, care critică aspru plafoanele de preț impuse de Guvern pentru combustibili, alimente de bază și credite ipotecare.

Guvernatorul Gyorgy Matolcsy a declarat, luni, în faţa unei comisii parlamentare, că „toate plafoanele de preț ar trebui eliminate imediat”. El a criticat și politica fiscală expansionistă a Guvernului Orban în 2021, despre care a spus că a exacerbat presiunile inflaționiste, transmite Reuters.

ADVERTISING

„Noi, banca Naţională, am avertizat că strategia Guvernului de gestionare a crizelor din ultima jumătate de an a fost greșită”, a spus Matolcsy, referindu-se la plafoanele de preț impuse şi exprimând critici neobișnuit de puternice la adresa măsurilor guvernamentale.

El susţine că plafonările i-au determinat pe comercianți să majoreze prețurile altor produse, adăugând 3-4% la inflație.

Matolcsy a fost un aliat al premierului Viktor Orban și a criticat rar Guvernul în trecut.

El a vorbit, de asemenea, despre plafonarea prețului la combustibil, care a încurajat oamenii să consume mai mult, în ciuda crizei energetice, ceea ce este „absurd”.

ADVERTISING

Datele arată că vânzările de combustibil au crescut cu 19,7% în octombrie faţă de anul trecut.

„Am cerut acest lucru Guvernului de mai multe ori”, a precizat Matolcsy, referindu-se la încetarea măsurilor de control al prețurilor.

Matolcsy a mai spus că inflația anuală, care a ajuns la 21,1% în octombrie, este acum determinată în mare măsură de o creștere a prețurilor la alimente, din cauza productivității scăzute și monopolurilor din sectorul alimentar, precum și unei ponderi ridicate a importurilor.

ADVERTISING

Sute de benzinării nu mai au combustibil

Pe de altă parte, sute de benzinării din Ungaria au rămas fără carburanţi de câteva zile, situaţie provocată tot de plafonul de preţ introdus în 2021, precum şi de războiul din Ucraina.

Potrivit portalului HVG, circa 500 din cele 2.000 de benzinării care există în ţară nu au suficient carburant, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Guvernul premierului Viktor Orban a introdus anul trecut, înainte de războiul din Ucraina, un preţ plafonat la 1,16 euro pe litrul de motorină şi super 95, pentru a contracara inflaţia încă de atunci în creştere.

De duminică după-amiaza, presa ungară semnalează tot mai multe plângeri din cauza lipsei de carburanţi cu preţ fix şi, de asemenea, a celor de calitate mai bună, care nu sunt incluşi în această plafonare.

De aceea, mulţi unguri au decis să cumpere din Slovacia, deşi acolo preţul este de 1,7 euro pe litru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇