Institutul Național de Statistică a corectat cu -0,1% creșterea economiei românești de anul trecut anunțată anterior.
Potrivit INS, corectat cu inflația, PIB-ul a crescut în 2024 față de 2023 cu doar +0,8%, una dintre cele mai importante influențe venind din majorarea salariilor bugetarilor, informează Biziday.
Astfel, resursele de creștere a economiei au fost anul trecut în principal salariile bugetarilor (majorate cu 24%) și care au avut un impact în creșterea economiei de 0,1%.
În același timp, economia reală a avut o contribuție mixtă:
- Agricultură -0,2%
- Industrie 0%
- Construcții -0,2%
- Comerț și turism +0,3%
- IT&C 0%
- Imobiliare -0,1%
Tranzacțiile imobiliare au înregistrat aceeași contribuție la modificarea PIB (-0,1%) între cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat față de estimarea anterioară (98,7%).
Activitățile profesionale, științifice și tehnice; activitățile de servicii administrative și activități de servicii suport nu au contribuit la creșterea PIB (+0,0%) în cele două estimări, iar volumul de activitate nu s-a modificat față de estimarea anterioară (100,1%).
INS mai arată că, în cazul sectorului IT, a existat o creștere de volum în activitate +0,3%, dar valoarea adăugată (salarii și profituri) nu a crescut. Este posibil ca această evoluție să vină ca urmare a impactului anulării stimulentelor fiscale pentru programatori.
Pe de altă parte, datele oficiale arată că cea mai mare parte a creșterii a venit din consum, implicit, din creșterea economiei de +0,8%, un total de +0,7% a venit din încasări mai mari de TVA, accize și alte taxe pe consum.
Creșterea consumului într-un an electoral, așa cum a fost și 2024, nu este neobișnuită, dar aceasta a fost strâns corelată cu o adevărată explozie a deficitului public, care a ajuns la un nivel record de 9% din PIB, punctează Biziday.