Încrederea în economia românească tinde să scadă, conform studiului trimestrial realizat de către Bucharest Business School și publicat pe platforma Project-E.ro.
Repondenții sunt membri ai comunității de studenți și absolvenți, care ocupă poziții de conducere până la nivelul de director general, în companii aflate în top 3 al segmentului în care activează.
Studiul Încrederea în economie și în condițiile de business T1 2022 a fost realizat prin completarea online a chestionarului de către respondenți, printr-un proces de autoselecție. Centralizarea, codificarea, analiza descriptivă și prezentarea rezultatelor a fost realizată de către reprezentanții programului EMBA Româno-Canadian.
Motive de îngrijorare în rândul managerilor
Analiza rezultatelor a scos în evidență o serie de tendințe îngrijorătoare privind evoluția economiei.
Oamenii de afaceri se așteaptă ca în perioada următoare moneda națională să se devalorizeze în raport cu cea europeană. De asemenea, rata inflației reprezintă un motiv de îngrijorare pentru stabilitate.
Oamenii de afaceri se așteaptă ca dobânzile să crească, situație care va duce la majorarea costurilor de împrumut pentru companii și populație.
Încrederea în abilitatea companiilor în care activează scoate în evidență un grad de încredere peste medie. 68,94% dintre manageri au încredere în condițiile de business pentru intervalul de 6 luni.
Dacă privim gradul de încrederea în perspectivele pieței forței de muncă, acesta se situează la 59,42%, înregistrând o scădere față de trimestrul precedent, când înregistra 61,58%.
Încrederea în mediul de business din România înregistrează 61,15%
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca.jpg)
- Pe fondul presiunilor inflaționiste, 56% dintre repondenți se așteaptă ca salariile să crească în următoarele 12 luni
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-2.jpg)
- 42,3% dintre repondenți anticipează că ROBOR 3M se va situa între 3-4%, în următoarele 12 luni. Peste 17% consideră ca va depăși 4%
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca.png)
- 35% dintre repondenți se așteaptă ca rata șomajului să crească în următoarele 12 luni
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-1.png)
- 46% dintre repondenți așteaptă o înrăutățire a condițiilor macroeconomice în următoarele 12 luni.
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-2.png)
- Aproape 60% dintre repondenți consideră că rata inflației va depăși 5% în următoarele 12 luni
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-3.png)
- 67% dintre repondenți se așteaptă ca prețul imobiliarelor să crească în următoarele 12 luni. Este o cifră record dacă comparăm cu rezultatele precedentelor studii privind încrederea în economia românească
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-4.png)
- 77% dintre repondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 6 luni
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-5.png)
- În ceea ce privește evoluția leului în următoarele 12 luni, 85% consideră că tendința de depreciere va continua
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-6.png)
- Așteptările managerilor privind creșterea economică în 2022 sunt pozitive. 78,9% dintre respondenți anticipează că România va înregistra creștere economică în 2022
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-7.png)
- 31% dintre repondenți se așteaptă la o evoluție ascendentă a prețului Bitcoin în următoarele 6 luni
![încrederea în economia românească](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-8.png)
- 67,3% dintre repondenți consideră că în următoarele 12 luni vom avea o situație hibrid, în care se va munci atât de la distanță, dar și la birou. 25% consideră ca telemunca va deveni permanentă
![Anticipațiile privind telemunca](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-9.png)
- Anticipațiile privind consumul sunt îngrijorătoare. 23% se așteaptă la o scădere a consumului pentru următoarele 12 luni. 48% consideră că va stagna
![Anticipațiile privind consumul](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-10.png)
- 44% se așteaptă la o creștere a călătoriilor în interes de serviciu pentru următoarele 12 luni
![Anticipațiile privind călătoriile de serviciu](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-11.png)
- 69% se așteaptă la stagnare sau scădere a profitabilității companiei în care lucrează. Doar 31% se așteaptă la creștere
![Anticipațiile privind profitabilitatea companiei în care activează respondenții](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-12.png)
- Doar 35% dintre repondenți estimează ca investițiile companiilor în care activează să fie majorate. 40% consideră că vor rămâne constante. 25% consideră că vor scădea
![Anticipațiile privind investițiile companiilor în care activează](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-13.png)
- 56% se așteaptă la o conservare sau creștere a cifrei de afaceri. 45% se așteaptă la stagnare sau scădere.
![Anticipațiile privind evoluția cifrei de afaceri](https://project-e.ro/wp-content/uploads/2022/02/increderea-in-economia-romaneasca-14.png)
Rezultatele studiului T4 2021 privind încrederea în economia românească pot fi consultate AICI