Începem să resimțim efectele secetei: Preţul grâului din România a crescut cu aproape 40% din vară

Începem să resimțim efectele secetei: Preţul grâului din România a crescut cu aproape 40% din vară

Prețul grâului din România a crescut cu aproape 40% faţă de iunie 2020, din cauza secetei.

Rusia, Ucraina şi România, principalii exportatori de cereale din piaţa Mării Negre, au oferte de preţ pentru grâu de circa 290 de dolari/tonă, faţă de 210 dolari/tonă în iunie 2020, înregistrând astfel o creştere de 38%, potrivit calculelor făcute de ZF.

Preţurile sunt aferente zilei de 28 ianuarie 2021 şi au fost mai mari cu 12% faţă de săptămâna precedentă, astfel, deşi România a suferit pierderi semnificative ale producţiei vegetale, mai ales în zona Moldovei şi în sud, fermierii din centrul şi vestul ţării „profită“ de şansa dată de secetă.

ADVERTISING

În vestul României preţul grâului a crescut cu peste 55%, de la 0,67 lei/kg la 1,05 lei/kg şi având în vedere că firma noastră a avut o producţie medie de 3.400 kg/ha, datorită pre­ţului mai mare şi al sub­venţiei acordate ieşim pe zero.

Însă la po­rumb stăm foarte bine, pentru că am făcut în medie 11.000 kg/ha, iar pre­ţurile sunt de 0,8 lei/kg“, spune Dan Her­ţeg, pr­oprie­ta­rul com­paniei Agro Raluca, care exploa­tează peste 2.500 de hectare în judeţul Arad.

În urma secetei din primăvara anului trecut, în România se prognoza pentru anul agricol 2020 o cantitate de cereale mai mică cu 6,5-7 milioane de tone faţă de 2019 şi jucătorii din agrobusiness susţineau că vor creşte masiv preţurile.

ADVERTISING

În acelaşi timp, ei se temeau de cum se vor dezvolta culturile, aproximativ 1,8 mi­lioane de tone de cereale fiind semnate în campania forward, cantitatea fiind con­trac­tată în proporţie de 80% în decem­brie-februa­rie, potrivit datelor din piaţă.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇