Indiferent de domeniul de activitate, orice companie își dorește să se bazeze pe angajați capabili să dea un randament cât mai ridicat la locul de muncă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie ca salariații să se afle într-o stare fizică și psihică bună. Astfel, ei se vor putea concentra la sarcinile de zi cu zi, pe care le vor putea aborda cu atitudinea și mentalitatea potrivite.
Pe lângă motivația oferită prin pachetul salarial de bază, antreprenorii pot să ia și alte măsuri prin care să le creeze angajaților condițiile potrivite pentru performanțe bune. În acest sens, grija pentru echilibrul dintre viața profesională și cea personală a lucrătorilor este o preocupare deosebit de importantă. Dacă ești antreprenor, poți afla în continuare cum îi poți ajuta pe angajații tăi să ajungă la un astfel de echilibru.
Tichetele culturale, o soluție de motivare a angajaților
Echilibrul dintre viața profesională și cea personală este prezentat de foarte mulți angajați din întreaga lume ca fiind principalul mecanism prin care ei reușesc să aibă o existență fericită. Cei care se dedică total muncii au șanse foarte mari să ajungă, mai devreme sau mai târziu, la surmenaj sau la “burnout“, termenul folosit în prezent pentru a descrie starea de epuizare.
Burnout-ul este un fenomen deosebit de periculos, deoarece îi poate împiedica pe oameni să funcționeze la un nivel optim. Ca angajator, poți lua următoarele măsuri, pentru a evita epuizarea în rândul angajaților:
Oferă tichete culturale
Prin oferirea de tichete culturale, încurajezi creativitatea angajaților și relaxarea lor. Aceste tichete sunt un beneficiu suplimentar, pe lângă salariul de bază, care le oferă angajaților posibilitatea de a cumpăra cărți sau bilete la teatru, filme, expoziții, evenimente sportive și concerte. În plus, tichetele culturale oferă și beneficii de ordin fiscal, fiind până la 100% deductibile, în limitele stipulate în codul fiscal.
Oferă vouchere de vacanță
Pauzele periodice le oferă angajaților posibilitatea de a se relaxa și de a se odihni, iar în calitate de antreprenor este recomandat să îi încurajezi pe aceștia să-și ia zilele de concediu la care au dreptul prin lege. Prin oferirea de vouchere de vacanță, poți încuraja lucrătorii să plece mai des în concedii și să se deconecteze de la obligațiile de zi cu zi.
Oferă zile libere suplimentare
Zilele de naștere sunt un prilej excelent pentru muncitori să se relaxeze și să se bucure de un timp dedicat doar lor. Ca angajator, poți să le oferi acestora posibilitatea de a beneficia de o zi liberă, chiar atunci când celebrează ziua de naștere. Această inițiativă poate fi inclusă în oferta de job, iar existența unui astfel de beneficiu te va ajuta să atragi mai ușor angajați de calitate.
În concluzie, soluțiile prezentate sunt printre cele mai eficiente metode prin care angajații unei companii pot fi determinați să aibă un bun echilibru între viața profesională și cea personală. Asigură-te că apelezi la Pluxee.ro pentru tichete culturale și tichete de vacanță, iar salariații tăi vor fi mereu capabili să dea tot ce au mai bun pe parcursul orelor pe care le petrec la locul de muncă!