Cum punem banii ”la treabă” în 2024? Horia Gustă, AAF: Este un an cu mare potențial. Câteva reguli pentru o investiție inteligentă

Cum punem banii ”la treabă” în 2024? Horia Gustă, AAF: Este un an cu mare potențial. Câteva reguli pentru o investiție inteligentă

Anul 2024 se arată un an bun pentru investiții și cifrele arată că, deși ne aflăm în urma europenilor, tot mai mulți români înțeleg că banii puși ”la saltea” nu fac decât să-și piardă valoarea în timp, în lipsa unei strategii.

În acest context, Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri din România (AAF), a vorbit pentru spotmedia.ro despre economisirea inteligentă și despre instrumentele care te pot ajuta să pui banii ”la treabă” într-un an cu mare potențial.

Perspectiva optimistă e dată chiar de specialiștii care vorbesc despre o temperare a inflației și o posibilă scădere a dobânzilor în a doua parte a acestui an, factori care creează un mediu numai bun pentru fiecare dintre noi să-și dezvolte un mic portofoliu.

Ce avere au românii?

Potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii ianuarie de Asociația Administratorilor de Fonduri din România, averea financiară a populației din Romania era, în decembrie 2022, de doar 5.823 euro/persoană, mult sub media europeană care era de 65.209 euro. Chiar mai mică și față de alte țări din regiune ca Bulgaria, Ungaria sau Polonia.

ADVERTISING

Aparent, cel mai mare procent din averea financiară a populației din România (68,5%) merge către depozitele bancare, alte instrumente spre care își direcționează românii banii fiind fondurile de pensii (18,15%), valorile mobiliare (titluri de stat și investiții pe bursă) (7,61%) și asigurările de viață (2,01%).

avere

Deși creșterea tendinței spre economisire este o veste îmbucurătoare și depozitele bancare pot fi o alegere potrivită pe termen scurt, mare atenție la capcana inflației dacă ai planuri mărețe peste zece ani, atrage atenția Horia Gustă.

Ai strâns 15.000 de euro. Ce faci cu banii puși deoparte?

Desigur, dacă nu cumva ai o idee de business prin care să maximizezi suma care stă acum în bancă, cel mai bine ar fi să eviți capcana sfătuitorilor de pe YouTube și să te îndrepți către un administrator de fond, un consultant de investiții autorizat de ASF sau o societate de brokeraj.

Chiar și un simplu drum până la bancă în care să pui o întrebare despre fondurile de investiții poate fi util.

Ce vor face ei prima data? Te vor ajuta să afli ce nivel de risc tolerezi pentru a stabili pe mai departe strategia ta de investiții.

ADVERTISING

”Trebuie să cunoaștem ce i se potrivește investitorului. Și trebuie să înțelegem cât timp are nevoie de acei bani. Pentru că una e să aibă nevoie de bani într-o lună, un an, și alta e de la 3 ani în sus.

Pentru că dacă nu tolerează un nivel de volatilitate și un nivel de risc mai mare, sigur că probabil titlurile de stat sunt mai la îndemână sau poate doar depozitele.

Ceea ce noi spunem tuturor este ”Nu investi bani în acțiuni sau în fondul de acțiuni când ai nevoie de bani mâine”. Pentru că s-ar putea să ai mâine un pic mai puțin și trebuie să treci prin stomac acest lucru, adică să înțelegi că uite, ai investit 15.000 euro și s-ar putea ca peste o lună să ai 14.800. Dacă te gândești că ți-ar fi plăcut să vezi 15.100 în loc de 14.800, înseamnă că nu ești potrivit pentru astfel de investiții.

Astea sunt unele din întrebările pe care le adresează specialiștii, ca să dea sfaturi. Aceste categorii sunt brokeri, administratori de fonduri și consultanții de investiții sau oameni din bănci, de la ghișee, care se ocupă de asemenea instrumente”, explică Horia Gustă.

Pe de altă parte, sunt cei care tolerează riscuri și nu au nevoie de bani pe termen scurt. Dacă te numeri printre aceștia, perspectivele sunt chiar optimiste, judecând după scurta istorie a evoluției BVB.

ADVERTISING

”Dacă ne uităm în ultimii 10-20 de ani, constatăm că cel puțin investițiile în bursa românească ar fi adus în fiecare an, cumulat, ca medie, între 10 și 14%, media ultimelor ani, deci peste 10%.

Și atunci stai să te gândești: dacă așa arată poza în ultimii 20 de ani, probabil că s-ar potrivi pentru investitorul care are acei 15.000 euro și care are un orizont de timp mai lung,  asta ar fi investiția potrivită”, explică președintele AAF.

Investește lună de lună și nu te speria

Chiar și această toleranță la risc, însă, poate fi împărțită în două categorii, iar asta determină alegerea metodei de a investi.

Poți să-i pui pe toți deodată ”la treabă” sau poți să începi să-i împarți, spune Horia Gustă.

”Cu siguranță că atunci când începi să-i pui în acțiuni sau în fonduri de acțiuni, s-ar putea să primești sfatul să-i pui treptat, pentru că atunci când îi pui treptat, în următoarele luni 3-4-5-6-12 prinzi și momentele bune, și momentele mai puțin bune. Nimeni nu știe că sigur o să crească sau sigur o să scadă (piața - n. red.). Nimeni nu știe, n-are nimeni globul de cristal.

Și atunci, da, o măsură de a atenua riscul este să începi să investești cei 15.000 în 12 luni, câte 1.200 euro în fiecare lună în acțiuni sau în fonduri de acțiuni”, spune el.

Există și cealaltă variantă, care îi pui pe toți poate în fonduri diversificate, dacă nu tolerezi riscul așa mare.

Diversificat înseamnă în fonduri care au și componente de acțiuni și componente de instrumente cu venit fix (obligațiuni, titluri de stat, depozite). De ce? ”Pentru că acestea din urmă atenuează cumva volatilitatea acțiunilor care azi mai cresc, mâine mai scad și tot așa”, spune președintele AAF.

De fapt, riscuri sunt peste tot, de la risc valutar, risc legislativ, risc de lichiditate până la risc de piață și altele. Important e să le gestionăm cum trebuie și să nu ne speriem.

”Dacă ne păstrăm obiectivul stabilit de la început - de exemplu: Peste 10 ani vrem să plecăm din București, să ne mutăm la țară și 10 ani nu ne atingem de bani și în continuare economisim - nu ne va afecta faptul că scade pe termen scurt sau mediu o acțiune. Economisirea lună de lună îți aduce acest mare mare avantaj, prinzi toate momentele și bune și mai puțin bune”, explică el.

Mindset de câștigător

Pentru a-ți atinge obiectivele de independență financiară, însă, nu e suficient doar să fii disciplinat, ci este important să ai o gândire pozitivă, desigur, bazându-te pe fapte.

Chiar Bursa de Valori București a dat publicității la sfârșitul lui 2023 un studiu care a arătat cum, cu 100 de lei investiti in fiecare luna in indicele BET investitorii de la BVB ar fi acumulat in 25 de ani 350.000 de lei.

”Investițiile în fonduri de acțiuni sau în acțiuni, practic, sunt investiții în economia de zi cu zi, unde companiile se repliază de fiecare dată. Dacă există inflație și companiile vor ajusta prețurile la care vând produsele cu inflația, deci se va transfera mai departe. Compania va încerca să-și mențină ratele de profitabilitate. Poate nu-i reușește pe primele șase luni, pe primul an dar, ușor, ușor acolo se îndreaptă.

Și atunci, e importantă disciplina, investiția recurentă și încrederea că piețele îți vor aduce satisfacțiile pe care le-ai avut la bază când ai plecat la drum”, spune Horia Gustă.

Urmează un an bun pentru investiții

Anul 2024 este un an care aduce oportunități de investiții, de aceea sfatul specialiștilor este să nu mai stai pe gânduri.

Potrivit lui Florin Dolea, CEO Amundi Asset Management,  lider european în administrarea investițiilor, este important să vedem ce se întâmplă cu politica monetară, care are influență semnificativă asupra investițiilor.

Vedem deja semne că inflația se temperează și sunt semne că băncile centrale se pregătesc pentru o scădere a dobânzilor, undeva spre mijlocul acestui an. Pe fondul scăderii dobânzilor, în partea a doua anului, credem că performanța companiilor se va îmbunătăți și acțiunile se vor ridica și vor oferi oportunități de investiții interesante”, a spus Florin Dolea, la evenimentul AAF de la sfârșitul lunii ianuarie.

Întrebat ce sfat are pentru românii care și-au propus să devină mici investitori, și Horia Gustă spune că momentul ideal de a începe să investești este chiar ”astăzi”, sub îndrumarea potrivită.

”Preocupați-vă întotdeauna de a ști ce se întâmplă cu banii proprii și apelați la profesioniști. Apelați la entitățile care au dreptul să dea sfaturi și nu la oameni care vorbesc foarte bine și n-au nicio calitate sau n-au nicio experiență și n-au nici capacitatea legală de a da sfaturi.

Am dat exemple băncile care vând fonduri sau produse de investiții, administratorii de fonduri, societățile de brokeraj sau consultanții de investiții autorizați și de aici încolo, spor la economisit inteligent!”, conchide președintele AAF.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇