Analiză Erste: România își va relua creșterea economică în 2024, dar riscă intrarea în spirala salarii-prețuri. Vom avea cea mai mare inflație și cele mai mari dobânzi din zona noastră de Europa

Analiză Erste: România își va relua creșterea economică în 2024, dar riscă intrarea în spirala salarii-prețuri. Vom avea cea mai mare inflație și cele mai mari dobânzi din zona noastră de Europa

Presiunile de pe piața muncii din România și inflația încă ridicată sunt principalii factorii determinanți ai creșterii puternice a salariului nominal și accentuează riscurile intrării în spirala salarii-preț în 2024.

Astfel, consumul privat din România se va menține cel mai ridicat din Europa Centrală și de Est (ECE), plasând creșterea economică pe tendință pozitivă, potrivit unei analize a Erste Group Research (EGR).

De notat că, potrivit datelor BNR, România are o uriașă contribuție a consumului la PIB: 80%, cea mai mare din regiune.

ADVERTISING

Dată fiind prognoza privind menținerea consumului și a aportului său la PIB, pentru România este estimată  o creștere economică de 3,3% în 2024, cea mai mare din regiune și egală cu cea a Serbiei.

În 2025, creșterea produsului intern brut (PIB) al României ar urma să se detașeze de plutonul ECE, până la 4,8%, urmată tot de Serbia, cu 3,6%.

Economiile regiunii vor continua să sufere anul viitor de pe urma evoluției economiei germane, iar fără relansarea consumului (ca urmare a diminuării presiunilor inflaționiste), perspectivele creșterii ar fi fost îndoielnice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Creșterea consumului privat în România va fi de circa 3% în 2024, aproximativ egală cu cea din Polonia și ușor sub cele din Croația și Ungaria.

Scăderea economiei Germaniei și anul electoral cu 4 runde de alegeri

Evoluția slabă a economiei Germaniei este „un risc considerabil pentru relansarea regiunii”.

Așteptările privind exporturile românești în Germania abia dacă rămân în domeniul pozitiv în 2024, în vreme ce Ungaria, Polonia, Slovenia și Slovacia vor fi  în domeniul negativ în 2024.

„Anul electoral greu în 2024, cu alegeri europene, locale, parlamentare și prezidențiale în program, va declanșa anumite zgomote populiste. Sondajele indică o continuitate a marii coaliții din prezent și dincolo de 2024”, spune raportul EGR.

ADVERTISING

Unul dintre argumente este acela că așa-numita „consolidare fiscală va avea un impact negativ limitat, în vreme ce fondurile europene (PNRR) ar urma să susțină investițiile”.

Problema României este că avansul consumului se bazează pe importuri, ceea ce presează, în plus, balanța comercială și deficitul de cont curent.

România va continua să înregistreze cel mai mare deficit bugetar din regiune, iar analiștii de la EGR pun sare pe rană comparând datele acesteia cu deficitul SUA, care se află, desigur, în cu totul altă poziție globală.

Citeşte integral analiza Erste despre 2024: România riscă intrarea în spirala salarii-prețuri; vom avea cea mai mare inflație și cea mai mare dobândă din statele ECE pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇